Actualitate

Vandalizare pentru reciclare! Ce spun polițiștii locali despre cel mai nou fenomen de la Constanța

Un nou fenomen ia amploare la Constanța, în contextul introducerii sistemului de garanție-returnare. Punctele de colectare a deșeurilor sunt vandalizate, igluurile în care se colectează selectiv sunt răsturnate, iar PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele sunt scoase din aceste recipiente în vederea valorificării la agenții economici. Peste 300 de persoane au fost identificate de polițiștii locali și au fost aplicate amenzi de peste 160 de mii de lei.

Polițiștii locali din Constanța, dar și angajații de la salubrizare trag un semnal de alarmă. Punctele de colectare a deșeurilor din municipiu au devenit ținta celor care valorifică materialele reciclabile, în contextul introducerii sistemului de garanție-returnare. Igluurile în care se colectează selectiv sunt răsturnate, iar PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele sunt scoase din aceste recipiente în vederea valorificării la agenții economici. Avem parte se pare de un revers al medaliei care cel puțin în municipiu, creează o stare de dezordine la platformele de colectare a deșeurilor, iar unele dintre containerele de depozitare sunt distruse.

”Situația care rezultă în urma colectării acestor deșeuri este una dezastruoasă în sensul în care oamenii, cei care fac asta dărâmă aceste containere, iau din ele materialele reciclabile de interes, cele cu etichetă și restul le lasă pe jos. Plecând de la aspectul vizual și inclusiv impactul pentru mediu. Deci unu, arată urât, doi nu este în regulă, trei poate afecta sănătatea populației. + nu suntem plătiți pentru acest scenariu, unii să arunce să distrugă infrastructura, să arunce pe jos sau să împrăștie deșeurile din containere și noi să venim să le adunăm, să curățăm după ei. Noi facem acest lucru din dorința noastră de a avea un mediu curat și de a face cât putem sau de a sprijini cât putem acest aspect, dar asta nu înseamnă că cei care au această activitate pe ordinea și anume să răstoarne containerele și să-și aleagă din ele ce doresc și să arunce resturile la întâmplare și-au luat femeie de serviciu care să le stea la dispoziție”, a declarat Eduard Martin, reprezentant companie de salubrizare

Pentru descurajarea celor care săvârșesc astfel de fapte, polițiștii locali au intensificat acțiunile de monitorizare a platformele de colectare a deșeurilor. În perioada 30 noiembrie 2023 – 19 martie 2024, au fost depistate 345 de persoane care răscoleau în gunoi, în vederea recuperării de materiale reciclabile, fiind aplicate sancțiuni în valoare de 169.850 lei conform HCL nr. 77/2021. Reprezentanții Primăriei Constanța fac un apel către constănțeni să nu asiste impasibili la actele de vandalism, ci să apeleze imediat numărul unic de urgențe 112 sau dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, la numerele de telefon 0241484205 și 0341/922.

Related Articles

Back to top button