Actualitate

Hotelierii, în căutare de personal, pe litoral! Ce facilități oferă angajaților

Mai puțin de o luna și jumătate ne mai desparte de deschiderea oficiala a sezonului estival, iar patronii de pe litoral au dat deja startul la angajări. Hotelurile și restaurantele caută forță de muncă. Sunt mii de locuri disponibile în toate stațiunile, de la recepționeri, ospătari, bucătari si până la cameriste sau personal pentru curățenie. Unii caută și peste hotare și sunt dispuși ca pe lângă salarii să ofere și cazare și masă.

În hotelurile de pe litoral, pregătirile sunt în toi. Se schimbă perdele, lenjerii de pat, se curăță geamuri și mochete și se fac retușurile pentru deschidere. O parte dintre angajați sunt permanenți, dar încă e nevoie de oameni.

”E nevoie de personal în toate compartimentele unui hotel, e nevoie de cameriste, de ospătari, bucătari, beachboy pentru cei care operăm și plaje, motiv pentru care așteptăm să se înscrie la interviuri cei doritori și să înceapă treaba”, a declarat Sebastian Puznava, manager hotel. 

De câțiva ani, străinii sunt la mare cautare. Chiar si așa personalul nu este niciodată suficient, mai ales că în ultimii ani pe litoral au apărut mii de locuri de cazare noi, iar asta duce automat la nevoia de angajați.

”Cea mai mare criza se inregistreaza pe restaurant si housekeeping, avem nevoie si de un receționer pentru începerea sezonului mai avem nevoie de 3 cameriste și 4 ospătari”, a declarat Elena Drăghici, manager hotel Mamaia 

În încercarea de a-și întregi echipele, hotelierii sunt dispuși să le ofere celor interesați salarii care poresc de la 3 mii de lei, plus pregătire practică. Se caută inclusiv elevi sau studenți dornici să câștige bani pe perioada sezonului estival. Iar pentru străini se oferă cazare, masa și chiar bonusuri.

”Deficit există în toate segmentele în acest moment, pe toate palierele, avem nevoie de cameriste, avem nevoie de bucătari, de ospătari, de barmani, de șef de sală sau șef de hotel. Dar trebuie să fim foarte atenți că de multe ori îi calificăm pentru a pleca pe navele de croazieră, pentru a pleca în străinătate și este foarte greu să îi ținem pe piața din România mai ales pe tinerii absolvenți pe care în fiecare an e nevoie să-I pregătim să aibă un certificate de calificare”, a declarat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est. 

”Noi avem cam în jur de 30 de persoane care sunt din SriLanka, bucătar, ajutor de bucătar și pe curățenie, urmează să mai vină încă 20, total vom avea 50 de străini. Cum i-ați ținut permanent? I-am ținut permanent în sensul că am avut renovări pe ambele locații, pe curățenie, pe tot ceea ce a trebuit. Prin eforturi, ei au cazare și mesele asigurate șoi sunt mulțumiți, deja s-au învățat, au învățat limba română, salariile au fost la fel, nu am făcut rabat și nici diferență, salariile au mers la fel, au fost și în vacanta acasa si le-au plătit drumul dus întors, salariile au fost virate pe card și sunt foarte mulțumiți”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel Mamaia 

”În luna aprilie, mai și pe tot parcursul sezonului estival avem in jur de 1000 de posibilități de angajare pe litoral. Fie că vorbim de contracte pe perioadă determinate, fie că vorbim de contracte pe perioadă determinate, dar marea majoritate sunt pentru determinată, 3-6 luni de zile”, a  declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM 

Conform estimărilor, pe litoral ar mai fi nevoie de 10 mii de oameni care să lucreze în hoteluri, restaurante și pe plaje în timpul sezonului estival.

Related Articles

Back to top button