Educație/Cultura

La 8 ani, campion la aritmetică mentală! Cine este Iustin Petcu, elevul care a uimit lumea cu premiile obținute

În timp ce alți copii fug de matematică sau abia se descurcă în lumea cifrelor, cu adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri, un băiețel de 8 ani din Năvodari  uimește o lume întreagă la concursurile de aritmetică mentală. Face operații matematice la fel de rapid ca și un calculator și își antrenează mintea în fiecare zi, nu doar pentru competiții. A adunat zeci de premii și trofee din concursuri, cea mai recentă medalie, de aur, fiind obținută la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din Turcia. Iustin este mereu în competiție cu sora sa, și ea campioană la aritmetică mentală, iar visul lui este să devină medic.

În doar câteva secunde, fără niciun fel de ajutor, Iustin a rezolvat înmulțirea. Totul doar printr-un calcul mental. Băiețelul în vârstă de 8 ani a făcut o pasiune deosebită pentru aritmetica mentală încă de mic, urmărind-o pe sora lui în vârstă de 13 ani, și ea îndrăgostită de cifre și operații matematice. Aritmetica mentală este o metodă de calcul japoneză ce duce la performanțe uluitoare. Începătorii folosesc abacul, iar după câteva luni pot face rapid calcule complexe, fără creion, hârtie ori calculator.

”Când am fost la matematică am descoperit că eu sunt un copil foarte deștept și m-a motivat sora mea și am ajuns unde sunt acum. Cum reușești să faci calculele? Eu reușesc printr-o metodă greuță pentru unii oameni, dar ușoară pentru mine. Îți ies mereu toate calculele? Nu toate dar aproximativ toate”, a declarat Iustin Ștefan Petcu, campion la aritmetică mentală. 

Alături de sora lui a învățat și și-a antrenat mintea, iar de la competiții acasă, între frați, până la concursuri și olimpiade internaționale nu a mai fost decât un pas. Iar premiile și medaliile nu au întârziat să apară.

La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală desfășurată pe 16 martie, în Istanbul, Iustin a uimit din nou lumea cu istețimea și rapiditatea cu care a rezolvat calculele, obținând astfel medalia de aur. Rezultatele sale aduc bucurie și mândrie în primul rând familiei, care se ocupă îndeaproape de educația celor doi copii geniali, dar și Școlii Gimnaziale Tudor Arghezi din Năvodari, unde Iustin și sora lui învață.

”El întotdeauna a fost bun la numere și are și o memorie deosebită și de aici am început, în câteva luni am participat la un concurs în Bulgaria, după care am participat la primul concurs cu adevărat internațional cu copii din 15 țări, a fost foarte greu și a fost și cel mai emoționant la care noi ca părinți. El a obținut campionul campionilor cel mai important premiu iar fiica noastră campionaă și de atunci au venit toate ca un normal, numai locul 1 campion, avem si cateva locuri secunde dar intotdeauna a dat tot ce a avut el mai bun din el”, a declarat Viorel Petcu, tatăl lui Iustin 

”V-ați dat seama încă de la început de capacitățile lui Iustin? Bineînțeles, olimpicii fac primii pași la noi în ciclul primar, au un parcurs iar acesta începe cu prima treaptă, el este un copil deosebit un copil supradotat, încă din clasa pregătitoare, pentru că viteza lui de reacție este extraordinară, strategiile de lucru sunt deosebite și multiple și este în stare întotdeauna să ofere o rezolvare pe care tu ca persoană normală nu este în stare.  Își ajută și colegii? Da, cel mai mult admir la el inteligența emoțională, reușeșete să se integreze foarte bine în colectiv de abia îl așteptăm când intră în competiții, iar copiii nici nu trebuie să spun eu hai să-l aplaudăm că ei deja sunt alaturi de el, îl aplaudă și sunt bucuroși de ceea ce face el”, a declarat Elena Duță, învățătoarea lui Iustin 

Iustin se antrenează în fiecare zi aproximativ două ore. Este ambițios, motivat și face totul din dragoste pentru matematică. Are însă și alte pasiuni, iubește sportul, dar și limbile străine. Cum arată o zi din viața lui?

”Vine de la școală, vrea să-și facă temele în primul rând ca să nu o dezamăgească pe doamna, în primul rând să nu o dezamăgească pe doamna, pentru el cred că cea mai mare dezamăgire este să o dezamăgească pe doamna și ne jucăm șah în ultima vreme și apoi începem seria de activități, seara este dedicată activităților extrașcolare”, a declarat Viorel Petcu, tatăl lui Iustin 

Deși are 8 ani, Iustin știe în mare ce își dorește pentru viitorul lui.

”Ce ți-ar plăcea să faci? Tenis sau doctor. Ti-ar plăcea să fii medic? Cine te-a influențat? Mama. Părinții tăi te susțin. Da! Ce îți spun la competiții? Să nu am emoții și să dau ce am mai bun din mine”, a declarat Iustin Ștefan Petcu, campion la aritmetică mentală 

În continuare, băiețelul se pregătește pentru noi competiții în țară și în străinătate, alături de sora lui, iar parcursul lor educațional se anunță deja unul de aur.

Related Articles

Back to top button