Social/Economic

Trei zile de sărbătoare pentru musulmani

După o lună de primenire spirituală prin post aspru, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani sărbătoresc astăzi, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, sărbătoare care încheie Luna Sfântă Ramazan. Zilele de Bayram sunt o binecuvântare pentru musulmani, prilej de apropiere, de deschidere a sufletului și de împărtășire a bucuriei comune. Ramazan Bayramul este cunoscut și ca „Bayramul dulce”, denumire care provine de la tradiționalele baclavale specifice acestei sărbători.

Așa cum cere tradiția, prima zi de Bayram a debutat cu slujba care a fost oficiată în toate lăcașurile de cult musulman, slujbă la care au luat parte bărbații. După slujbă, membrii familiilor au mers la cimitir pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice, urmând ca apoi copiii să colinde din casă în casă, vestind astfel zilele de sărbătoare și fiind răsplătiți cu dulciuri pentru bucuria pe care o aduc gazdelor. De altfel, Ramazan Bayramul este cunoscut și ca „Bayramul dulce”, denumire care provine de la tradiționalele baclavale specifice acestei sărbători.

”Sărbătorim după o lună de post începem din nou să intrăm în normalitate, după o lună în carde l-am ascultat pe creatorul nostru, ne-am supus voinței lui și poruncii lui și astfel am îndeplinit sper eu cu bine această îndatorire foarte importantă și al doilea stâlp al islamului”, a declarat Veli Revan – imam Moscheea “Carol I” 

Zilele de Bayram sunt o binecuvântare pentru musulmani, prilej de apropiere, de deschidere a sufletului și de împărtășire a bucuriei comune. De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, credincioșii musulmani obișnuiesc să își viziteze rudele și prietenii, bucurându-se de cei dragi și cinstind memoria celor care au trecut la cele veșnice.

„Este o tradiție foarte frumoasă pe care eu o practic, se împart aceste dulciuri nu doar musulmanilor ci si vecinilor de pe scara si cand este si o sarbatoare sa ne imparta si ei noua”, a declarat Subay Regep – profesor de religie 

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, urează tuturor credincioșilor un Bayram cu multa sănătate și îndestulare. Conform datelor din Recensământul Populației și Locuințelor din 2021, în județul Constanța, trăiesc aproape 40 de mii de musulmani.

Related Articles

Back to top button