Educație/Cultura

500 de copii au alergat pentru o viață mai bună prin educație! Ștafeta pentru Educație de la Castelu ediția a V-a

500 de copiii din comuna Castelu au luat startul la cea de-a cincea ediție a Ștafetei pentru educație, eveniment comunitar din cadrul proiectului „Educație prin sport și aventură”. Proiectul aduce împreună copii de etnii diferite, din medii sociale diferite și îi ajută să-și îmbunătățească starea de sănătate și de bine, contribuind la sudarea comunității și la reducerea barierelor socio-educaționale.

O zi obișnuită de miercuri s-a transformat într-o experiență de neuitat pentru copiii și adulții din Castelu. 500 de copii din întreaga comună au alergat la concursul Ștafeta pentru educație, aflat deja la a cincea ediție. Energia copiilor a fost la înălțime și de această dată, iar vremea de afară a fost la unison cu entuziasmul acestora. Participanții, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, însoțiți de profesori și susținători, s-au întâlnit la sala de sport din Castelu și au luat startul la cursă, în funcție de categoria de vârstă. În același timp, copiii de grădiniță au participat la activități de mișcare și joacă în curțile școlilor din Castelu și Nisipari, împreună cu profesori și voluntari. Fiecare copil a primit un echipament sportiv, gustări sănătoase și a fost răsplătit cu o medalie pentru participare.

În timp ce copiii au alergat, părinții, rudele și voluntarii i-au încurajat cu entuziasm. Câștigătorii de la fiecare categorie au primit premii și medalii. Am văzut cum sportul a adus încă o dată împreună comunitatea de la Castelu. Profesorii s-au ocupat de înscrierea copiilor, de semnarea documentelor necesare pentru participare și au însoțit copiii la concurs. Reprezentanții primăriei au oferit sprijin logistic astfel încât și această ediție a Ștafetei pentru educație să fie un succes. Voluntari din comunitate și din afara acesteia au ajutat la realizarea kiturilor de participare, iar în ziua evenimentului au stat pe traseu și la linia de finish pentru a oferi medalii. Ne-a bucurat
în mod deosebit implicarea tinerilor voluntari de la Liceul Tehnologic „Dobrogea“ Castelu.

„De la an la an, tot mai mulți copii își doresc să participe la Ștafetă și acest lucru ne confirmă că este nevoie de activități care aduc împreună comunitatea. Sportul are puterea magică de a elimina diferențele dintre copii. Pentru o zi, toți sunt egali și pleacă în cursă cu aceleași șanse de a câștiga. Prin proiectele integrate pe care le derulăm, care au în centru educația, facem eforturi să aducem copiii din medii vulnerabile mai aproape de școală și să le oferim oportunități de dezvoltare care să estompeze neajunsurile cu care pornesc în viață. Bedrie, o fetiță din comunitate, este un exemplu pentru noi toți. Când am cunoscut-o avea opt ani, nu vorbea limba română și nu mergea la școală. A început să vină regulat la activitățile pe care le organizam și a participat la Ștafeta pentru educație din primăvara lui 2022, când a câștigat primul loc la grupa ei de vârstă. Am înscris-o la clasa pregătitoare și a început să vină regulat la școală. Bedrie a evoluat constant de atunci. Acum a luat din nou premiul I la ștafetă la categoria ei de vârstă. Și sora ei mai mică s-a aflat pe podium anul acesta.“ – declară Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check.

„Am văzut cum Ștafeta pentru educație de la Castelu a crescut de la an la an și suntem mândri că a ajuns la cea de-a cincea ediție. Suntem și mai mândri că a devenit un eveniment care simbolizează coeziunea comunității și că duce mai departe mesajul că toți copiii au dreptul la educație. Împreună cu Asociația Reality Check ne implicăm în comunități vulnerabile și schimbăm în bine viața copiilor.“ – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Sportul joacă un rol important în formarea și educația copiilor. Prin activitățile sportive, ei învață să respecte regulile, să își dezvolte spiritul de echipă și să își valorifice potențialul. Competițiile sportive îi încurajează să își depășească limitele și să persevereze pentru atingerea obiectivelor comune. În același timp, susținerea din partea comunității îi motivează să continue să își urmărească pasiunile și să își dezvolte abilitățile. Este esențial ca toți copiii să beneficieze de oportunități echitabile și să aibă șansa de a visa și a realiza lucruri mărețe.

La buna desfășurare a Ștafetei pentru educație de la Castelu au contribuit: Kaufland România, Asociația OvidiuRo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, precum și voluntari dedicați care au contribuit la succesul evenimentului. Au fost alături de copii la eveniment și Sever Arslan și Danilov Laura, inspectori şcolari – Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Simona- Neli Constantinescu și Cristian Dumitrașcu, sef serviciu, respectiv consilier – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Viorica Bucur, profesor consilier școlar – Centrul Județean de Resurse și Asistență în Educație.

Proiectul „Educație prin sport și aventură“ este derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul continuă activitățile de educație prin sport testate cu succes și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu și Coroieni prin cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei pentru 70 de copii, tabere de educație prin aventură pentru 28 de copii cu performanțe școlare și evenimente comunitare, cum sunt Ștafetele pentru educație la care participă 900 de copii. În activități implicăm întreaga comunitate: părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local la național, tineri din comunitate și voluntari.

Related Articles

Back to top button