Actualitate

Marele premiu al etapei județene Tulcea ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic “Grigore Moisil”

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Tulcea a organizat semifinala județeană ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București. În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea,, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 7 echipe formate din 40 de liceeni de la  licee: Colegiul Național “SPIRU HARET”, Liceul Teoretic „GRIGORE MOISIL”, Colegiul Economic „DELTA DUNĂRII”, Liceul Tehnologic „BRAD SEGAL”, Liceul Tehnologic Agricol „NICOLAE CORNĂȚEANU” din Tulcea, și Liceul Teoretic „GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI” din Măcin.

Anul acesta, 500 de liceeni de la 6 licee din județul Tulcea au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de  antreprenori voluntari, în cadrul “Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 12.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din peste 20 de județe. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași,  Prahova, Sibiu și Mun București. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Marele premiu al semifinalei județene din Tulcea a fost adjudecat de elevii Liceului Teoretic “Grigore Moisil” din Tulcea care au avut ca profesor coordonator pe Mihaela Gabriela Chitic Dumitru, cu proiectul ”Organifera”. Elevii și-au propus să ofere îngrășăminte naturale și soluții bio pentru combaterea dăunătorilor.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”SlimGem Creations”, creat de elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Măcin care au avut ca profesor coordonator pe Mariana Colioglu Matei. Scopul liceenilor este de a oferi alternative sănătoase pentru persoanele ce nu se pot bucura de gemurile clasice, cu zahăr.

Locul al treilea a revenit proiectului „Trufeely” realizat de echipa Colegiului Economic “Delta Dunării” din Tulcea împreună cu profesor coordonator Alina Popa. Activitatea lor presupune producerea și comercializarea de trufe artizanale, bazate pe îndulcitori apicoli naturali, învelite în diverse sortimente de pudră.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.

”Semifinala Maratonului pentru Educație Antreprenorială de la Tulcea a arătat că dincolo de etichete gen Z, X, Y, există o parte a societății avide de inovație, de schimbare, de afirmare a unor crezuri și aptitudini. Avem copii talentați, care ne scutesc de efortul de a le găsi job-uri stabile în aparatul birocratic, scriindu-și singuri propriile meserii. Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Satu Mare ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni. Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă. Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Tulcea au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.

Evenimentul a fost moderat de Dimitrii BOGOMAZ, actor, regizor, trainer dezvoltare personală și coordonator proiecte adolescenți. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF Sucursala Tulcea și fondatoarea grupului de firme ANGELO – Paula VALS, Președintele Consiliului Județean Tulcea – Horia TEODORESCU, reprezentant Inspectorat Școlar Județean – Laura Iordache. Proiectele au fost jurizate de: CEOul Argo Security – Florența Răducanu,  Co-fondatoarea grupului de firme Aquatica Experience – Daniela MARIȘCU, Fondatoarea și directorul executiv al Kasper Development – Daniela Kasper, Fondator Beauty One România și Beauty One Bulgaria – Olimpiu GALANI. În timpul deliberării juriului, trei invitați speciali le-au dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația și efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: Dr. Florin Ioan Bălănică, medic român care remodelează vieți și destine: consultă și îndrumă pacienți după o metodă patentată internațional, moderatorul evenimentului, Dimitrii BOGOMAZ, actor remarcabil cu un dar unic pentru interpretare, cunoscut pentru versatilitatea sa, și Sorin ANDRICI sportivul care a obținut aur, argint, dar și un record personal la Festivalul Internațional de Ultramaraton Venice-Italia, reușind să alerge 207,64 km în cursa de  24 de ore.

Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.

Related Articles

Back to top button