Educație/Cultura

Etniile Dobrogei ajung la Golești

Muzeul de Artă Populară Constanța, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Constanța, organizează la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești, Secția de Etnografie, în perioada 10 mai – 14 iulie, expoziția „Dobrogea – multiculturalitate etnică”.
Realizată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean, expoziția prezintă o imagine de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul dobrogean, în care românii, aromânii (românii balcanici), turcii, tătarii, grecii, rușii lipoveni, bulgarii, ucrainenii, armenii, albanezii oferă de secole un model de conviețuire etnică.
Specificul fiecărei etnii (turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, greci, țigani), precum și cel al românilor autohtoni și al aromânilor, este redat, în special, prin portul popular de sărbătoare, marcă identitară prin excelență, completat cu podoabe și accesorii cu valoare ceremonială, realizate din materiale prețioase sau cusute cu fir auriu și mărgele.
O pondere importantă în expunere o au textilele pentru decorul interiorului: scoarțe, foițe, ștergare sau broderii specifice turcilor și tătarilor („șerbentî”, „șeure”, „giuzbez”). La acestea se adaugă obiecte de cult și vase de uz gospodăresc din aramă.
Vernisajul expoziției „Dobrogea – multiculturalitate etnică” este programat vineri, 10 mai, de la ora 12.00, la sediul instituției-gazdă.

Related Articles

Back to top button