Actualitate

Festivalul Hîdîrlez înscris în patrimoniul UNESCO

Uniunea Democrată Tătară a organizat și realizat cu sprijinul şi finanţarea Ministerului Culturii, proiectul Hîdîrlez la Venus Hipodrom Mangalia în perioada 10-12 mai 2024. Comunitatea tătară s-a bucurat în cadrul festivalului de jocurile și sporturile tradiționale înscrise în patrimoniul cultural imaterial al umanității pe lista UNESCO (mangala, Toguz kumalak / Tokuzkorgool, asyk atuu, bes asyk, arcul istoric/ tradițional, taiak tartȋş – mas wrestling, kol kureş, curse de anduranţă etc),  mâncare și muzică tradițională (ansambluri și artiști locali și internaționali), ateliere creative și meșteșugărești,  lansare de carte- „Cântece tătărești din Crimeea” și seara culturală tradițională „The World of Tatar” ce a marcat într-o atmosferă deosebită, Ziua Limbii Tătare și Surghiunul. Atmosfera a fost infrumusețată de ansamblul tătar din Vetovo- Bulgaria și artiștii tătari dobrogeni-Genghiz Cutlacai, Mesut Baubec, Elfin Regep şi Naim Ersin care au încântat inimile participanților.

Participarea și implicarea grupului de reconstituire istorică Nokors a pus în valoare cultura tătară pentru public, în  cadrul activităților și atelierelor tradiționale creative și meșteșugărești unde participanții au învățat să tragă cu arcul, să se delecteze cu creații tradiționale tătărești în cadrul atelierelor creative, să experimenteze caligrafia mongolă și diferite tehnici artistice tătărești. După căderea  serii şamani şi războinici au ȋndeplinit  ritualul de chemare  a străbunilor ȋn jurul focului ca acum o  mie de  ani.

Festivalul s-a bucurat de participarea invitaților noștrilor speciali din Turcia, Crimeea Ucraina și  Bulgaria.

Obiectivele proiectului care îmbrăţişează cultura turcico-tătară printr-o serie de activităţi interactive a avut tendința de a crea un nou stimul intercultural capabil să promoveze dialogul intercultural, bogaţia cunoaşterii şi convieţuirii interetnice, în căutarea unui teren de confruntare a posibilităților și contradicțiilor, un loc în care arta, cultura și jocurile  tradiţionale înscrise în patrimoniul cultural UNESCO, mâncarea si muzica tradiţională au devenit un instrument de comunicare, proximitate și înțelegere între oameni, dincolo de apartenenţa lor geografică, religioasă, culturală.

Proiectul HÎDÎRLEZ 2024 a urmărit și a realizat transmiterea valorilor culturale mai ales în rândul tinerilor și copiilor  aducând o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel național și internațional.

Partenerul nostru- Școala Gimnazială Uruguay a adus o contribuție valoroasă la educaţia si implicarea copiilor și a tinerilor la cunoașterea, transmiterea, recuperarea, conservarea și valorificarea tradițiilor etnice tătare prin participarea activă și implicarea elevilor în cadrul proiectului.

UDT a reușit și anul acesta să transforme un spațiu mare-Hipodromul Mangalia, într-un spațiu intercultural unde cursele de cai organizate de partenerul nostru RNP-ROMSILVA D.C.E.A.C.R.A.-Herghelia Mangalia au completat mediul cutural-istoric tătar, dând o altă valoare și un interes deosebit pentru simbolul lumii turcice “aripile tătarului”.

Related Articles

Back to top button