Actualitate

„Trenurile Soarelui”, lansate cu o călătorie inaugurală pe ruta București Nord – Constanța

Lansarea programului estival de transport „Trenurile Soarelui” 2024 va avea loc vineri, 14 iunie, cu o călătorie inaugurală cu trenul pe ruta Bucureşti Nord – Constanţa și retur.

Timp de trei luni, în perioada 14/15 iunie – 7/8 septembrie 2024, turiştii vor putea călători cu trenuri directe spre/dinspre staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării, zilnic, toate regiunile ţării urmând să fie conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii.

La evenimentul de lansare vor participa reprezentanţii mass-media, directorul general al CFR Călători și directori de specialitate din companie, oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI)  și din cadrul companiilor de profil din subordinea MTI.

De menționat că, recent, au fost prezentate vagoane și locomotive modernizate de CFR Călători și care vor intra în circulaţie începând de vineri, 14 iunie, spre litoral, odată cu programul „Trenurile Soarelui”.

Este vorba despre dintr-un lot de 6 vagoane de călători, clasa a II-a, modernizate în conformitate cu standardele europene la Atelierele CFR Griviţa, prin programul investiţional al companiei, valoarea proiectului fiind de peste 22 de milioane de lei.

Alături de cele şase vagoane nou modernizate, CFR Călători a finalizat şi lucrările la două locomotive electrice, dintr-un lot de 6 unităţi de tracţiune electrică ce vor fi modernizate, costurile acestor proiecte fiind de 22,4 milioane de lei.

Locomotivele pot atinge viteze de 160…200 de km/h, iar vagoanele dispun de dotări moderne: aer condiţionat, fotolii cu spătar rabatabile, ecrane de informare a pasagerilor, spaţii speciale pentru bagaje, toalete ecologice şi dispozitive pentru încărcarea aparatelor electronice.

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data de 7/8 septembrie 2024.

Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

Astfel, timp de trei luni,

  • 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), din care 14 trenuri (7 dus/7 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.
  • 36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul și retur: 15 perechi din București Nord (din care 9 perechi trec și prin București Băneasa), 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor.
  • Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța.

Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute – timp greu de atins de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței.

Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane climatizate, dotate cu prize electrice pentru încărcarea bateriei laptop-ului sau a telefonului mobil, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate. Majoritatea vagoanelor sunt modernizate (reconstruite integral) în ultimii 14 ani. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cușetă și vagoane de dormit.

Biletele la trenurile CFR Călători sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin actele normative în vigoare.

De asemenea, călătorii pot beneficia de reduceri precum: 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 90% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.

În perioada programului estival de transport, pe secția Constanța – Mangalia, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile Regio puse la dispoziţie de CFR Călători. De asemenea, trenurile de lung parcurs care vin din mari oraşe ale ţării (cu plecare din Arad, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Sibiu, Reşita, Suceava, Iaşi, Craiova, Bucureşti etc) vor asigura legătura directă cu staţiunile de pe litoral, până la Mangalia.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă planificarea din timp a călătoriei, inclusiv cumpărarea legitimaţiilor de călătorie. Biletele pot fi achiziţionate cu anticipație de 30 zile, utilizând următoarele canale de vânzare:

  • online de pe www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
  • de la automatele de vânzare bilete din gări;
  • de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism).

Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, oferte sau tarife, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, secțiunea Mers Tren Trafic Intern, să contacteze compania la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern), la numerele de telefon de la gările CFR publicate pe site la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE sau să se adreseze personalului feroviar din stații.

Related Articles

Back to top button