Actualitate

Iunie e luna Bibaniadei de fete de la Mila 23

Sâmbătă, 22 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a patra ediție a concursului
feminin de pescuit la biban în echipă, singura competiție de acest gen din România.
Concursul de pescuit este inspirat de tradiția satului Mila 23, unde, în fiecare an în luna
iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.
Bibaniada de fete este un eveniment complex, care combină turismul de pescuit
recreativ cu gastronomia locală, tradițiile, obiceiurile, muzica tradițională și conceptul de
turism lent. Evenimentele se desfășoară la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare
Comunitară de la Mila 23, deschis pentru publicul larg luna trecută.
Concursul de pescuit va fi urmat de o demonstrație culinară în care capturile de biban vor
fi transformate într-o saramură ce va putea fi degustată de publicul prezent la eveniment
și de un adevărat festival gastronomic al Punctelor Gastronomice Locale, cu preparate
pescărești și târg de produse locale. PGL-urile sunt centre culinare unde bucătăria
tradițională se întâlnește cu ospitalitatea locală pentru a crea experiențe autentice pentru
turiști. Inițiativa de promovare a PGL-urilor și de recunoaștere a acestora de către
autoritatea națională sanitar-veterinară a fost lansată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila
23 în 2016, iar azi, Tulcea este în topul județelor cu cele mai multe astfel de puncte
gastronomice locale.
Experiența gastronomică va fi completată de tururi ghidate în Muzeul Ivan Patzaichin, de
cântece și dansuri tradiționale lipovenești ale Ansamblul Muzeului și Corului Sinicika, dar
și de activități educative pentru copii.
”Bibaniada este o tradiție generată de o altă tradiție; obiceiul femeilor din Mila 23 de a ieși la
pescuit de biban a devenit, de 4 ani, prilej de festival anual în Deltă. Doamnele care vizitează
Mila 23 în această perioadă au ocazia să facă echipă cu doamnele locului și să intre în
competiția pescărițelor. Este evident că avem nevoie de tradiții noi, care să se potrivească
vremurilor noi, păstrând însă legătura cu ce era valoros în vremurile vechi. Așa se întâmplă,
de altfel, și cu frumoasele tradiții culinare, care au generat Punctele Gastronomice Locale – o
activitate economică relativ nouă, care sperăm să ajungă din ce în ce mai răspândită și mai
profitabilă. Dacă ratați acum, în iunie, competiția pescărițelor și deliciile pescărești asociate,
vă așteptăm la început de septembrie la Tulcea, la conferința națională a Punctelor
Gastronomice Locală ce va avea loc în timpul Festivalului Ivan Patzaichin”. a declarat Teodor
Frolu, vice-președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

P R O G R A M
22 iunie – Muzeul Ivan Patzaichin, Mila 23
06:00 Adunarea participantelor la Muzeul Ivan Patzaichin
Formarea echipelor / Instructaj / Îmbarcare
06:30 Plecarea spre canalul Ligheanca (locul de pescuit)
07:00 START concurs de pescuit
11:30 STOP concurs de pescuit / retur către Mila 23
12:00 Cântărirea capturilor (Mila 23)
12:30 – 17:00 Festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și
târg de produse locale al PGL-urilor
13:30 Program artistic
17:00 Festivitatea de premiere
17:30 – 21:00 Program artistic

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/share/1gGtuYYGqSEKNC5e/

Related Articles

Back to top button