Radioterapie, la OCH

Din păcate, cancerul este o boală foarte des întâlnită și una dintre principalele probleme de sănătate din întreaga lume. În căutarea unor metode eficiente de tratament în lupta împotriva cancerului, mulți pacienți se întreabă care sunt opțiunile disponibile. Radioterapia reprezintă o metodă ce poate oferi pacienților ajutorul principal, iar la Ovidius Clinical Hospital, echipa de medici este gata oricând să lupte cu orice formă de cancer.
Radioterapia este o metodă de tratament medical ce folosește radiații ionizante pentru a distruge celulele bolnave și pentru a stopa creșterea și dezvoltarea acestora în organism. Diagnosticarea corectă și rapidă este esențială în afecțiunile oncologice. Ovidius Clinical Hospital dispune de laborator propriu de anatomie patologică și de cea mai nouă aparatură de imagistică oncologică.
„Secția noastră de radioterapie prezintă o linie de simulare, planning și tratament completă la cele mai înalte standarde tehnice compuse dintr-un aparat de simulare tip computer tomograf unde pacientul este simulat, primește un CT de simulare care ne permite nouă să targhetăm volumul care va fi iradiat, un sistem de planning și un sistem de tratament reprezentant de un accelerator liniar care produce energie de 6 megaelectronivolți, utilă în tratamentul celor mai multe tumori”, a declarat dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie.
Fiecare pacient OCH este tratat de o echipă medicală multidisciplinară, iar acest lucru este posibil datorită complexității listei de servicii medical din cadrul Ovidius Clinical Hospital.
„Am câțiva colegi mai tineri deja trecuți prin focul primilor pacienți de radioterapie. De asemenea, avem o echipă de patru fizicieni care se ocupă cu planurile de tratament, cu modul în care radioterapia este livrată în cel mai safe și mai eficient mod și o echipă de tehnicieni care livrează tratamentul zilnic pacienților la aparatul de iradiere, la acceleratorul nostru”, a declarat dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie.
Tehnica de radioterapie a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus și anume administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în tumoră, cu limitarea relativă a iradierii țesuturilor sănătoase din jurul acesteia.
„Radioterapia a suferit în ultima decadă un progres tehnologic enorm. Există aparate extrem de sofisticate dotate cu inteligență artificială care sunt capabile să livreze tratamentul în aceeași poziție care este aleasă inițial pentru a oferi doza maximă la organul tratat și doza minimă la organul care trebuie protejat. De asemenea, aparatul nostru de iradiere prezintă un sistem de verificare zilnică care se numește CBCT în care creăm o imagine cu pacientul în poziție de tratament în fiecare zi care este comparată cu poziția inițială și bineînțeles pot face diferite ajustări la poziție, astfel încât fasciculul de radiație să cadă exact în același punct în fiecare zi. De asemenea, încercăm să introducem cele mai moderne fracționări care înseamnă doză per fracție raportat la doza totală în raport cu ultimele triaruri de radioterapie, încercăm să evităm prezența pacientului o perioadă lungă de timp în cadrul secției pentru obținerea dozei curative sau adjuvante. Din acest punct de vedere și datorită faptului că aparatul este extrem de performant, încercăm să oferim doze zilnice mai mari care scurtează semnificativ timpul total de tratament”, a declarat dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie.
Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța funcționează cu o echipă multidisciplinară de tratament al cancerului.
„Cancerul fiind o boală complexă cu abord multidisciplinar este absolut vital ca decizia terapeutică să nu fie o decizie individuală ci bazată pe aportul mai multor medici cu specialități diferite. Acestea se întrunesc în comisia noastră oncologică care este un instrument extrem de eficient pentru a tria și a direcționa pacientul în direcția terapeutică corespunzătoare”, a declarat dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie.
Echipa OCH este pregătită să lupte cu orice formă de cancer, utilizând cele mai noi tehnologii, în echipă multidisciplinară completă.