Educație/Cultura

Lansarea proiectului EX-AQUA: Promovarea excelenței și a competitivității în acvacultura algelor marine pentru o Mare Neagră durabilă

În perioada 9-10 iulie, a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului EX-AQUA la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) din Constanța.

Acest eveniment a marcat începutul unei initiative de transformare și stimulare a acvaculturii algelor marine în regiunea Mării Negre. EX-AQUA este un proiect de 3 ani, finanțat de Uniunea Europeană, care are
ca scop consolidarea excelenței în acvacultura algelor marine adaptate mediului unic al Mării Negre. Proiectul este structurat în patru piloni cheie:
 crearea excelenței în domeniul științei pentru acvacultura algelor marine;
 consolidarea capacităților în cadrul INCDM pentru a spori impactul acesteia în cercetare, dezvoltare și inovare;
 promovarea unui ecosistem local de inovare pentru adoptarea industrială a noilor soluții tehnologice;
 crearea de sinergii prin stabilirea unui cluster pentru acvacultura marină aplicată.

Consorțiul proiectului este format din următoarele instituții: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, România, în calitate de coordonator de proiect, Universitatea din Gent, Belgia, Institutul
Alfred Wegener, Germania, Consiliul Consultativ pentru Marea Neagră, Bulgaria, Lomartov, Spania și Institutul Marin și Maritim din Cipru.

În cadrul primei întâlniri, reprezentanții acestor entități au discutat despre ambițiile proiectului și au vizitat laboratoarele de acvacultură ale INCDM. Acest proiect este crucial pentru România și regiunea Mării Negre, datorită potențialului său de a stimula dezvoltarea durabilă și economică.

Acvacultura cu alge marine oferă produse de înaltă calitate, beneficii climatice prin sechestrarea carbonului și noi oportunități de angajare și de afaceri într-o industrie subdezvoltată 1 .

EX-AQUA va integra regiunea sud-estică a UE în harta acvaculturii marine și a algelor, reducând disparitățile regionale și contribuind la obiectivele Economiei Albastre și ale Pactului Verde European. INCDM este principalul
centru de cercetare și dezvoltare de pe coasta românească a Mării Negre implicat în Economia Albastră. Proiectul își propune să consolideze lanțul valoric și să atingă obiectivele de sustenabilitate prin integrarea practicilor și
cunoștințelor de la instituții vestice renumite, în INCDM. Colaborarea cu organizațiile publice și private va spori excelența științifică, va încuraja inovarea și va construi parteneriate strategice.

În plus, proiectul pune accentul pe consolidarea capacităților și pe transferul de cunoștințe pentru a transforma INCDM într-un centru de excelență în acvacultura algelor marine. Prin valorificarea celor mai bune practici
internaționale și a expertizei locale, EX-AQUA își propune să creeze un ecosistem robust care să sprijine creșterea durabilă și reziliența.

Declinarea responsabilității
Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de Vedere și opiniile exprimate sunt doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Cercetare (REA). Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea de acordare a ajutorului nu pot fi trase la răspundere pentru acestea. Contract nr. 101159509.

Despre Horizon Europe
Orizont Europa (Horizon Europe) este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare. Acesta abordează schimbările climatice, contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, sprijinirea și punerea în aplicare a politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. Acesta sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor excelente.

Related Articles

Back to top button