Litoralul este în continuare invadat de alge
După Năvodari, Mamaia și Mangalia, acum și plajele din Eforie sunt sufocate de alge. Turiștii care ajung pe litoralul românesc se confruntă din nou cu algele care crează disconfort oricui se aventurează în apa mării. Specialiștii spun că nu sunt periculoase și că este un fenomen natural. Autoritățile intervin le strâng în fiecare seară, însă a doua zi se formează un nou covor de alge.
Plantele verzi, deloc plăcute ochiului, pot fi văzute atât în Eforie Nord, cât și în sud. Covorul gros de alge a apărut atât pe plajă, la mal, cât și în apă. Acest fenomen natural, de altfel, se întâmplă în fiecare an. Specialiștii spun că de vină este canicula și temperaturile ridicate care au favorizat explozia algală. Și din păcate, nu vom scăpa de ele nici în zilele următoare. Deocamdată temperaturile rămân ridicate de până la 27 de grade în apă. Biologii spun că dacă și vântul și-ar schimba direcția, acesta ar ajuta la răcirea apei, iar fenomenul algal ar putea să se reducă în intensitate.
„Să zicem că este un fenomen normal datorită unor situații anormale. Uitați-vă afară ce călduri avem. Apa mării este extrem de caldă pentru această perioadă, avem temperaturi peste 26 de grade Celsius. Cred că în zonele cu mișcări mai reduse ale apelor, cred că avem și 30 de grade în apa mării la mal. E o perioadă în care avem un aport al apelor din Dunăre destul de ridicat față de normal. În continuare vine apă multă pe Dunăre care prezintă acest suport de hrănire pentru alge și ele au profitat la maxim de perioada asta. S-au dezvoltat foarte multe, foarte repede, dar ele nu reprezintă un pericol pentru turiști. Este ceva normal. Fenomenul este prezent peste tot. Singura diferență este modul în care au fost curenții înainte cu o zi, curenți care aduc la mal sau duc în larg algele, dar peste tot vor fi prezente de-a lungul litoralului românesc”, a declarat Florin Timofte, director INCDM „Grigore Antipa”.
Cei de la Apele Române intervin în fiecare seară și strâng sute de tone, seara după ora 20, atunci când se strâng șezlongurile și pleacă turiștii. Însă din păcate ceea ce strâng seara se depune din nou, a doua zi.
„Ne confruntăm cu fenomenul de înflorire algală, un fenomen natural, dar datorită excesului de căldură din ultimul timp sunt zone în care, efectiv, nu mai putem face față cu curățenia algelor. Avem zone în care, în Mamaia, în zona Eforie Nord, în sud, peste tot avem câmpuri de alge. Facem eforturi noaptea pentru a culege algele. Sunt zone în care luăm toate algele și peste 2 ore din apă, revin la loc ca și cum nu s-a curățat deloc pe acolo”, a declarat Hristu Uzun, director ABADL.
Pentru strângerea algelor, cei de la Apele Române folosesc tractoare, autobasculante, un utilaj specializat de colectat alge și zeci de muncitori. Până în prezent au fost strânse deja sute de tone de alge.