Nava-școală „Mircea” revine acasă după șase săptămâni
Nava-școală „Mircea” se va întoarce săptămâna aceasta, în portul militar Constanța, după ce a executat un marș internațional de instrucție, cu o durată de șase săptămâni, în Marea Neagră și Marea Mediterană.
La bordul velierului s-au aflat 86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia.
Nava-școală „Mircea” a plecat din portul militar Constanța pe data de 26 iunie, iar pe parcursul marșului a efectuat escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), timp în care a parcurs peste 3.400 de mile marine.
Sub îndrumarea instructorilor, studenții români și străini și-au format deprinderi marinărești și au desfășurat activități complexe, precum brațarea vergilor, respectiv orientarea vergilor în funcție de direcția vântului și a navei sau lucrul în arboradă, lucrul la înălțime, pentru întinderea și strângerea velelor. De asemenea, studenții militari au executat servicii de cart pe navă, au luat parte la exerciții ample de vitalitate a navei și au învățat să utilizeze instalațiile și echipamentele de la bord.
Nava Școală Mircea va ajunge în Portul Militar Constanța, joi, pe 8 august, la ora 10.
Ultima escală pe care a făcut-o Nava Școală Mircea în cadrul marșului de instrucție a fost în perioada 31 iulie – 3 august 2024, în portul Bodrum, oraș turistic aflat Turcia, unde Marea Egee întâlnește Marea Mediterană, în Bodrum Cruise Port.
Anul acesta este unul special pentru Bricul Mircea, care a împlinit 85 de ani de când se află în serviciul Forțelor Navale Române. La bordul său s-au format zeci de generații de ofițeri de marină, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Mircea Murgescu”.
Până în prezent, Bricul „Mircea” a efectuat peste 40 de marșuri în mările lumii și a traversat de trei ori Oceanul Atlantic. Botezată după Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești în perioada 1386 – 1418, nava a fost construită pe parcursul anilor 1938 și 1939 la șantierul naval din Hamburg, Germania.