Actualitate

Arsurile solare, o problemă des întânită în sezonnul estival

Turiștii au tendința să petreacă mult timp la soare, ignorând adesea riscurile. Este important să conștientizăm că arsurile solare nu doar că sunt dureroase, dar ele pot crește riscul de cancer de piele pe termen lung. De aceea, respectarea unor  măsuri de protecție este esențială pentru a ne bucura de un sezon estival fără riscuri. Chiar și așa mulți dintre turiști nu iau în seamă aceste lucruri.

Cremele cu factor de protecție solară trebuie aplicate într-o anumită cantitate, iar procesul trebuie repetat la un anumit interval orar. Specialiștii dermatologi vin cu sfaturi atât pentru constănțeni, dar și pentru turiști.

Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog – Orice modificare de culoare a pielii se traduce printr-o injurie a pielii produsă de radiațiile ultraviolete. Populația asimilează mersul la plajă cu o activitate de recreere, însă, pe lângă efectele benefice ale soarelui, de sinteză a vitaminei B, astrul prezintă și efecte nocive. Expunerea la soare de-a lungul vieții este cu doză cumulativă. Astfel, pielea reține orice expunere din copilărie până în viața adultă și consecințele sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Arsurile solare sunt o problemă comună și adesea subestimată în sezonul estival, mai ales în rândul turiștilor care își petrec timpul la plajă sau în aer liber, iar folosirea cremelor cu protecție solară nu sunt suficiente atunci când soarele arde cu putere.

Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog -Din punct de vedere medical, nu există un bronz sănătos. Orice modificare de culoare a pielii se traduce printr-o injurie a pielii produsă de radiațiile ultraviolete. Populația asimilează mersul la plajă cu o activitate de recreere, însă, pe lângă efectele benefice ale soarelui, de sinteză a vitaminei B, astrul prezintă și efecte nocive. Expunerea la soare de-a lungul vieții este cu doză cumulativă. Astfel, pielea reține orice expunere din copilărie până în viața adultă și consecințele sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Vara sunt de 400 de ori mai multe radiaţii UV decât în orice anotimp, iar acestea au o putere de penetrare mai adâncă la nivelul pielii şi produc modificări la nivelul fibrelor.

Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog – Un SPF 30 înseamnă că blochează 96% din radiațiile ultraviolete, un SPF 50 blochează 98% din radiațiile ultraviolete, iar un SPF 100 blochează 99%. Ceea ce înseamnă că nicio cremă nu protejează complet și, prin urmare, vom avea nevoie și de măsuri suplimentare de protecție. Pe lângă evitarea intervalului orar 10.00-16.00, vom avea nevoie de șapcă, pălărie, ochelari de soare, haine cu fotoprotecție, și eu le recomand mai ales în cazul bebelușilor.

În această perioadă pe litoral se desfășoară campania Campania ”Asumă-ți să fii sănătos!”, în perioada 12-17 august, care este prezentă în cinci stațiuni de la Marea Neagră, acolo unde un medic dermatolog face consultații dermatologice fără programare. Stațiunile vizate sunt Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn, dar și Mangalia.

Related Articles

Back to top button