Știință, religie și societate
În organizarea Asociației pentru Studii și Prognoze Economico – Sociale (ASPES) – filiala Dobrogea și CRIFST Centrul Român pentru Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii – Constanța, s-a desfășurat, în ultima zi a lunii august, Simpozionul „Știință, religie și societate”.
În condiții excelente, puse la dispoziție de Grupul de firme GMB Computers, a avut loc o dezbatere interesantă, o posibilă deschidere de drum necesară pentru dezbateri de profunzime cu aplicabilitate practică în societate, nu doar în cea constanțeană.
Conferențiarii simpozionului și moderatorul au fost aleși nu doar în funcție de tema aleasă, ci și de parcursul lor profesional și civic, consonante cu nivelul ridicat de abordare al tematicilor propuse spre dezbatere.
Atât Părintele Ilarion, de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Crucea, jud.Constanța, cât și prof.univ.dr. Vasile Sârbu, fondatorul Facultății de Medicină din cadrul U.O.C., dar și moderatorul Nicolae Coande, consultant
artistic al Teatrului Național din Craiova și membru al Uniunii Scriitorilor din Romania și al PEN Club România, nu mai au nevoie de prezentare, fiind foarte cunoscuți în mediile culturale naționale, respectiv profesionale și comunitare.
Dezbaterea a fost deosebit de incitantă, cu multe puncte de inflexiune, depășite de interesul tuturor, inclusiv prin intervenții din sală, de a afla cât mai multe despre lucruri și situații greu de înțeles sau de aflat, necesar a fi cunoscute în spațiul public.
Sperăm ca la editia a 2-a, pe care o vom organiza în anul 2025, să ne apropiem mai mult de obiectivele noastre, exact în spiritul ideilor cu care îl cităm mai jos pe col.(r) Ion Ciucur, apropiindu-ne mai mult și de interesul societății…., în relaționare cu Știinta și Religia:
„Conferințele au fost de o calitate deosebită, atât privind conținutul, cât și modul în care au fost expuse. Ambii conferențiari, cât și moderatorul, dar și cei din sală, au deturnat domeniul propus și s-a dezbătut mai mult relația știință – religie decât relația celor două cu societatea. Asta a fost foarte bine, având ca efect înviorarea dezbaterilor prin stârnirea contradictorialității, dar și etalând capacitatea conferențiarilor, și mai ales a moderatorului, de a demonstra înalta lor pregătire în domeniu”.
Prezentăm, mai jos, despre acest Simpozion, alte câteva opinii ale participanților la dezbateri :
„Domnul profesor univ. dr. Vasile Sârbu este un orator desăvârșit și cred, că succesul oratoric se datorează, în cazul lui, unui melange între un umor nativ și o sinceritate deliberată!”
„Părintele Ilarion are o fabuloasă experiență de viață, plecând de la cea de bancher, de om al cifrelor, la cea călugăr, preot, de slujitor al Bisericii. În viziunea sa, știința și religia nu se află în conflict, ci, mai degrabă, în complementaritate. Deși, de mulți ani, este călugăr, își face timp și se documentează, este la curent cu cele mai recente evoluții ale economiei globale”.
„Moderatorul a fost la un nivel foarte înalt, fiind foarte informat. Felicitări și sper să-l revedem !”,
„Pe Olivian Breda îl găsesc cu mult har. I-aș dărui o carte cu “Codul lui Ovidius Naso!”,
„A fost foarte interesant și bine organizat, iar timpul a curs lin și așa, ca într-o poveste, în care parcă aștepți să se mai spună mereu ceva… !”.
„Sperăm ca, în anul 2025, ridicându-ne la un nivel mai înalt pe scala aplicabilității dezbaterilor comunitare, să organizăm și o primă ediție a unui Simpozion cu o temă la fel de actuală Justitie, administratie
și societate.”, au afirmat organizatorii.