„ROVER”, câinele de pază robot care utilizează AI pentru ajutor și protecție
- Cel mai nou membru al echipei JLR este un patruped autonom, ideal pentru activitatea intensă de testare a bateriilor, înainte de lansarea modelului Range Rover Electric
- „Rover” patrulează zona de producție și testare EV, până la de 24 de ori pe zi:
- Verifică periodic dacă echipamentele high-tech funcționează în parametri, permițând inginerilor să aloce mai mult timp întreținerii
- Evaluează rapid temperatura bateriilor testate, pentru a spori siguranța mediului
- Utilizarea roboticii avansate face parte dintr-o investiție JLR mai mare, in valoare de 18 miliarde £, parte a strategiei „Reimagine”
Zona de construcție și testare EV a JLR din Coventry, care joacă un rol cheie în planul producătorului de autovehicule de lux, de a electrifica toate mărcile până în 2030, dispune acum de un nou coleg inedit sub forma unui câine robot cu numele „Rover”.
În acest mediu de testare extrem de electrificat, cu mii de dispozitive care necesită monitorizare permanentă, rolul de câine de pază al robotului Rover este extrem de important pentru JLR și angajații acestuia. Robotul îi ajută să economisească timp valoros, prin identificarea din timp a problemelor operaționale și a celor legate de uzura echipamentelor, ceea ce asigură testarea și dezvoltarea fără întreruperi, înainte de lansarea modelului Range Rover Electric.
La fel ca un câine de pază obișnuit, „Rover” are o cușcă în fabrică, unde periodic se adăpostește și își încarcă bateria de 50 V, între turele de lucru. Cu toate acestea, spre deosebire de un câine obișnuit, robotul Boston Dynamics poate lucra 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, și nu se sperie de zgomote puternice sau priveliști și mirosuri neobișnuite.
Complet automatizat și configurat pentru a urma anumite trasee, Rover efectuează până la 24 de ture în fiecare zi și noapte, utilizând AI pentru deschiderea ușilor, urcarea scărilor și patrularea cu atenție a zonelor aglomerate. Rover elimină riscul unor greșeli umane, prin verificarea și măsurarea permanentă a echipamentelor, permițând inginerilor să-și structureze mai bine timpul și să analizeze rezultatele înregistrate de Rover, pentru a face predicții referitoare la întreținere și dezvoltare sau pentru a efectua corecții.
Patrupedul se descurcă excelent și datorită dexterității naturale oferite de bratul robotic si a celor 4 picioare. Eficiența sa este maximizată de senzorii avansați cu care este echipat – „aude” eventualele scurgeri de gaze, care nu ar putea fi percepute de urechea umană și utilizează senzori termici pentru a evalua rapid temperatura bateriilor, permițându-le tehnicienilor să-și continue activitatea în siguranță.
Gonzalo Ejarque-Rinaldini, PhD Automation and Robotics la JLR: „Cheia strategiei Reimagine a JLR o reprezintă colaborarea continuă cu cele mai strălucite minți din domeniu, pentru dezvoltarea unor soluții avansate de robotică, care să se armonizeze perfect cu munca angajaților noștri, pentru beneficii fără compromisuri pentru clienți.
Colaborările precum cea cu Boston Dynamics sunt esențiale, deoarece le permit inginerilor noștri să lucreze mai sigur și mai inteligent. Acestea sunt nu doar esențiale pentru realizarea obiectivului nostru de a electrifica mărcile Range Rover, Defender, Discovery și Jaguar până în 2030, ci au și un rol important în asigurarea faptului că autovehiculele care ies de pe linia de producție încorporează cea mai dezvoltată tehnologie pentru bateriile EV.”
Ținând cont de faptul că robotul Rover dezvoltat de Boston Dynamics îndeplinește deja sarcini esențiale în zona de producție și testare EV a JLR din cadrul Lyons Park, JLR dezvoltă acum și alte scenarii pentru utilizarea pe viitor a unei flote de patrupezi robot, în toate locațiile sale cu influență asupra mediului, la nivel global. Printre acestea se numără și fabrica de la Solihull, unde pregătirile pentru lansarea modelului Range Rover Electric sunt avansate și, de asemenea, unde Jaguar va începe o etapă extrem de interesantă, ca marcă de lux modern 100% electrică. Primul model va fi un GT cu 4 uși, cel mai puternic și ecologic Jaguar din toate timpurile, cu o autonomie de aprox. 700 km.
Investiția JLR în robotică face parte dintr-o investiție mai complexă a producătorului de autovehicule de lux, prin strategia Reimagine, care include și testarea roboților de curățare cu plasmă la locația Lyons Park. Acești roboți joacă un rol esențial, eliminând particulele microscopice de praf din celulele bateriei, înainte sa fie lipite, acestea fiind invizibile pentru ochiul uman.
Despre JLR
„Strategia Reimagine dezvoltată de JLR este rezultatul unei viziuni centrate pe sustenabilitatea luxului modern, din fabrică până la livrare.
Transformăm activitățile business-ului JLR pentru a atinge obiectivul de zero emisii de carbon la nivel de lanț de aprovizionare, produse și operațiuni, până în 2039. Am stabilit un plan de reducere a emisiilor la nivelul activităților proprii și al lanțurile noastre valorice până în 2030, prin obiective realiste, verificate științific.
Electrificarea este punctul central al strategiei noastre și, până la sfârșitul acestui deceniu, gamele de modele Range Rover, Discovery și Defender vor beneficia fiecare de câte un model 100% electric, iar gama Jaguar va fi integral electrică.
Rămânem o companie cu suflet britanic și dispunem în Marea Britanie de două locații de proiectare și inginerie, două fabrici de autovehicule, un centru de producție motoare și un centru de asamblare baterii. Avem fabrici de autovehicule și în China (în parteneriat), Slovacia, Austria (contract de producție cu Magna Steyr), India (contract de producție cu Tata Motors Ltd) și Brazilia, precum și 7 centre tehnologice la nivel global.”, transmit reprezentanții JLR
JLR este o filială deținută integral de Tata Motors Limited, parte a companiei Tata Sons.
Despre Boston Dynamics
„Boston Dynamics este lider mondial în dezvoltarea și implementarea de roboți extrem de mobili, capabili să facă față celor mai dificile provocări industriale. Roboții noștri beneficiază de mobilitate, dexteritate și inteligență avansate, permițând automatizarea în spații nestructurate sau greu de parcurs, de la zone de producție, centrale electrice și șantiere de construcții până la depozite și centre de distribuție. Din portofoliul nostru fac parte 3 roboți: Spot®, un patruped care efectuează inspecții în spații industriale, pentru gestionarea activelor companiilor; Stretch®, un robot care transportă cutii, implementat în prezent de clienți din logistică și comerț cu amănuntul; precum și Atlas®, platforma noastră umanoidă aflată în curs de dezvoltare. Pentru mai multe informații despre compania și tehnologiile noastre, accesați www.bostondynamics.com.”, spun reprezentanții Boston Dynamics.