Eveniment important în Șantierul Naval Constanța. Nava Histria Narvi a primit botezul
Zi de mare bucurie pentru navaliștii constănțeni. Cea mai nouă navă realizată în Șantierul Naval Constanța, Histria Narvi a primit binecunoscutul botez în prezența oficialităților și autoritățiloe locale, județene, naționale, dar și a oaspeților străini. Narvi este a patra navă din noua serie de tancuri de produse petroliere şi chimice, o navă lider în segmentul ei de piaţă, graţie caracteristicilor tehnice şi comerciale pe care le are.
GHEORGHE BOSÎNCEANU – „Este o mare bucurie să mă adresez dumneavoastră cu ocazia botezului acestei nave, cea mai performantă în clasa sa. Prezenţa celor peste 80 de oaspeţi din străinătate, din diverse domenii, dovedesc interesul şi încrederea acordate acestui şantier. Premierul Marcel Ciolacu a vizitat personal şantierul în luna februarie, iar acum este reprezentat de consilierul Andrei Ion Ungar. Acesta este un semn al interesului pentru industria navală. În cei 132 de activitate, cinci generaţii de navalişti au construit aici 400 de vapoare. Botezăm acum Histria Narvi, privim cu încredere şi spre viitor, mai avem patru nave de construit în acest proiect”.
BOGDAN NEACȘU, CEO CEC BANK – „Un drum greu, însă echipa Şantierului Naval Constanţa a demonstrat profesionalism. Doresc să felicit compania proprietară, pe dl. Bosînceanu, echipa şantierului, condusă de directorul general Radu Rusen, care a ridicat această industrie a României, industria navală, la un rang înalt”.
GEORGE ARCADIS, CHIEF REPREZENTATIVE ABN AMRO BANK GRECIA – „Suntem foarte impresionați de ceea ce vedem aici, dar și ce vedem în spatele nostru, nava Histria Narvi și sunt extrem de bucuros de faptul că aceasta este nava dumneavoastră, deoarece aici lucrează mii de oameni, sunteți o echipă extraordinară de designeri, ingineri, dar și partea de management și mai presus de orice muncitorii pentru că fără ei, fără devotamentul lor, toate acestea nu ar fi putut să fie posibile”.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis și el un mesaj prin intermediul consilierului de stat.
ANDREI UNGAR, consilier de stat, Cancelaria prim-ministrului – „Sunt mândru să pot transmite mesajul premierului, echipele de navalişti au arătat ce potenţial uriaş are România. Un proiect finanţat de o bancă românească, acesta este un alt motiv de mândrie. Proiectul de reindustrializare a României dă deja roade. SNC este la a patra navă din această clasă, arată câtă încredere au partenerii din străinătate în şantier. Este o mândrie pentru fiecare roman”.
După discursurile adresate de către oficialități a avut loc în Șantierul Naval Constanța, slujba de botez a tancului petrolier Histria Narvi, săvârșit de către un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Momentul tradițional realizat în semn de noroc, dar și properitate, spartul sticlei de șampanie nu a lipsit nici el. Nava a fost botezată de Daniela Marinescu, directorul general Histria Shipmanagement și Gheorghe Bosînceanu.
Cei prezenți la evenimentul de botez al navei Histria Narvi au putut să urce la bordul tancului petrolier și să îl viziteze.
Printre caracteristicile care o fac specială pe Narvi se numără și consumul redus de combustibil prin optimizarea formelor navei, dar și un grad ridicat de automatizare. Nava poate fi operată cu un echipaj minim, ceea ce o face foarte eficientă. Povestea construcției sale a fost marcată însă și de provocări.
RADU RUSEN, director general ȘANTIERUL NAVAL CONSTANȚA- „Este o navă lider în segmentul ei de piaţă, graţie caracteristicilor tehnice şi comerciale pe care le are, şi mă refer la faptul că are un consum redus de combustibil, un grad de automatizare foarte ridicat, ceea ce îi permite operarea cu un număr redus de personal. De asemenea, are un raport între capacitatea de încărcare şi pescaj foarte bun, astfel încât poate să încarce un volum mai mare de mărfuri decât alte nave din segmentul ei”.
În acest moment în Șantierul Naval Constanța se află în derulare proiectele altor două nave, ambele într-un stadiu avansat de construcție care vor fi finalizate în anii următori.