Actualitate

Universitatea Maritimă din Constanța a fost timp de două zile gazda unui eveniment deosebit

Universitatea Maritimă din Constanța a fost timp de două zile gazda unui eveniment deosebit realizat în partereriat cu Federația Internațională a Transportatorilor și  Sindicatul Liber al Navigatorilor, dar și cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. În cadrul centrului de pregătire profesori din diverse țări, precum România, Bulgaria, Muntenegru, Turcia, Ucraina, Georgia și Albania, care vor fi responsabili de formarea viitorilor studenți din școlile maritime au aprofundat un subiect mai puțin abordat în educația maritimă și anume „Sănătatea mintală, managementul stresului, recunoașterea și modalități de evitare”.

ASIF ALTAF, coordonator ITF – În ultimele zile, aici în Constanța, am avut parte de un training ce a implicat reprezentanți din diverse țări de la Marea Neagră, ce lucreză în universități maritime din lume. Important este ca atunci când se vor întoarce în țările lor își vor învăța studenții despre sănătatea mintală, dar și despre promovarea unei stări de bine, cum să fie sănătoși și fericiți pentru că ne dorim ca navigatorii să fie în regulă din toate perspectivele la bordul navelor în permanență pentru că este o meserie dificilă și plină de provocări.

Provocările cu care se confruntă tinerii navigator sunt multiple, iar  viața pe mare poate fi extrem de solicitantă, de asemenea presiunea exercitată asupra cadetilor poate conduce la stres cronic, anxietate sau chiar depresie, iar tinerii marinari au nevoie de o îndrumare în acest sens înainte de primul voiaj.

IVAN MARKOVIC, profesor Muntenegru – În timpul celor două zile de pregătire am recunoscut multe exemple, dar și situații în care am fost pus și eu în trecut, iar după aceste zile pot spune că așteptările mele au crescut. Observ că acest subiect este unul de actualitate în această perioadă. + Este important ca studenții, cadeții să fie îndrumați, învătați despre ceea ce înseamnă aceste trăiri. Cred că următorul pas, cel puțin în Muntenegru ar fi să implementăm un astfel de curs, despre subiectul abordat și aici la Constanța în curriculumul școlilor de marinari.

profesor Bulgaria – Pentru noi a fost o experiență extraordinară, să putem să împărtășim idei și cunoștințe între noi în privința acestui subiect.

Participanții au avut ocazia să discute despre metode de recunoaștere a semnelor de stres și să exploreze modalități practice de prevenire a problemelor de sănătate mintală. Activitățile interactive și dezbaterile au facilitat un schimb valoros de idei și experiențe, contribuind la formarea unei rețele de suport între profesori din diferite colțuri ale regiunii. Prin formarea acestor profesori s-a urmărit nu doar transferul de cunoștințe tehnice, ci și integrarea unor strategii eficiente de gestionare a stresului și de promovare a sănătății mintale. Acest lucru va ajuta pe viitor și la dezvoltarea unei culturi de sprijin și înțelegere în rândul studenților.

Impactul acestui program va fi resimțit pe termen lung, contribuind la crearea unor navigatori mai bine pregătiți, capabili să facă față provocărilor cu care se confruntă în carierele lor pe mare

Related Articles

Back to top button