Actualitate

Se curăță și se toaletează copacii din Constanța. Zilele acestea echipele intervin în Tomis II și Tomis Nord

Lucrările de toaletare/corecție a arborilor se realizează, conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 (republicată) privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în perioada de repaus vegetativ pentru a nu produce uscarea arborilor.

Perioada de repaus vegetativ începe cu luna octombrie sau noiembrie până în martie sau aprilie în funcție de momentul intrării în vegetație pentru fiecare specie în parte. După ce sunt efectuate tăierile, arborii sunt badijonați cu vopsea specială pe bază de ulei vegetal. Acest procedeu de sigilare este efectuat pentru vindecarea țesutului lemnos afectat și pentru respingerea picăturilor de apă care ar favoriza instalarea mucegaiului de lemn.

Uneori este necesară și tăierea totală a arborilor, deși se acceptă această soluție după epuizarea tuturor opțiunilor. Dar și în aceste cazuri, vorbim despre arbori uscați ori scorburoși, periculosi pentru rețelele de utilități, pietoni, clădiri sau mașini. Pentru fiecare arbore tăiat, sunt întocmite note de constatare, din care reiese cu exactitate starea fitosanitară a acestuia.

Atunci când se taie copaci sănătoși, acest lucru se întâmplă doar după obținerea avizelor de la Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Constanța. În Tomis Nord, de pildă, pentru pomii care s-au tăiat săptămâna trecută, au existat toate avizele necesare iar aceste intervenții au fost rezultatul numeroaselor solicitări venite de la constănțenii care locuiesc în acea zonă.

De altfel, multe dintre lucrările de toaletare și corecție care au loc în aceste zile sunt rezultatul solicitărilor venite de la constănțeni, persoane fizice, persoane juridice sau asociații de proprietari. Solicitările de toaletare depuse în timpul anului și care nu au reprezentat o urgență au fost programate pentru perioada în care se recomandă astfel de intervenții asupra coroanei arborilor. În cazurile de urgențe, respectiv fenomene meteorologice nefavorabile, echipele municipalității acționează imediat pentru evitarea oricărui pericol.

O altă problemă o reprezintă arborii aparent sănătoși. Vizual, foarte mulți copaci se prezintă foarte bine. Din păcate, copacii arată foarte bine pe dinafară, au crengi sănătoase, sunt verzi, dar pe interior sunt putrezi și orice vânt puternic i-ar putea pune la pământ. Pentru a elimina orice risc, echipele municipalității intervin și asupra acestor copaci, care reprezintă un pericol pentru pietoni, mașini sau clădiri. În prealabil, sunt verificați și se întocmesc note de constatare pentru fiecare în parte, în care se înregistrează starea fitosanitară a copacului.

„Rugăm locuitorii muncipiului să înțeleagă că grămezile cu material lemnos depozitat în urma intervențiilor sunt ridicate de lucrători în cel mai scurt timp posibil. Precizăm, de asemenea, că municipalitatea corelează activitatea de tăiere a arborilor în declin vegetativ sau uscați cu programul de plantare arbori anual în vederea regenerării vegetației. Plantarea puietilor de arbori se execută în zonele deficitare în vegetație arboricolă sau acolo unde amplasamentul permite”, au precizat autoritățile.

Related Articles

Back to top button