ActualitateSocial/Economic

După decenii de așteptare, blocaje și amânări, realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă va deveni realitate

EnergoNuclear, o filială deținută integral de Nuclearelectrica (SNN), și FCSA Joint Venture au semnat contractul de inginerie, achiziție și management al construcției (EPCM) faza LNTP pentru avansarea Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă în cadrul COP 29, în Baku. Valoarea contractului atât pentru faza LNTP, cât și pentru faza FNTP ulterioară, a contractului EPCM, este estimată la 3,2 miliarde EUR.

Contractul EPCM, cu o durată estimată de 108 luni, este structurat în două faze:

  • faza LNTP (Limited Notice to Proceed) (24-30 luni)
  • faza FNTP (Final Notice to Proceed) (80-84 luni), sub rezerva stabilirii și aprobării termenilor comerciali și a luării Deciziei Finale de Investiție, în conformitate cu Acordul de Sprijin dintre statul român și SNN.

Contractul prevede servicii de tip EPCM, precum: servicii de proiectare necesare elaborării unor tipuri specifice de documentații, servicii de dezvoltare și management de proiect, servicii de inginerie, servicii de asistență pentru achiziții, servicii de asistență tehnică până la punerea în funcțiune a Unităților și asigurarea calității și dezvoltarea unui sistem integrat de asigurare a calității, aplicat atât la contractant, cât și pe șantier.

Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional, precum AtkinsRéalis, Fluor Corporation, Ansaldo Nucleare, Sargent și Lundy, deoarece succesul unui proiect derivă atât din expertiză, cât și din tehnologie robustă.

Unitățile 3 și 4, tehnologie CANDU, vor oferi României securitate energetică și energie curată într-un mod sigur și durabil. Odată ce Unitățile 3 și 4 vor fi conectate la rețea, 66% din energia curată a României va fi furnizată de energia nucleară, demonstrând, încă o dată, rolul critic al energiei nucleare în decarbonizare. Îmi exprim aprecierea sinceră față de echipa EnergoNuclear, echipa SNN și partenerii noștri pentru profesionalismul și eforturile comune de a construi împreună un proiect solid”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

Related Articles

Back to top button