CyberCon România 2024: Soluții pentru amenințările cibernetice globale și consolidarea colaborării internaționale, dezvăluite participanților la conferință
CyberCon România 2024 s-a încheiat, marcând două zile intense de sesiuni interactive și dezbateri despre securitatea cibernetică la nivel național și internațional. Conferința, organizată de Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) în parteneriat cu Ambasada SUA în România, a fost nu doar o oportunitate de dialog internațional despre provocările și soluțiile în securitatea cibernetică, ci și un angajament pentru dezvoltarea colaborării în domeniu.
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20- 21 noiembrie 2024, la Reprezentanța Comisiei Europene din România, și a reunit specialiști în cyber intelligence, care au oferit perspective asupra noilor amenințări și au propus strategii concrete pentru a crește reziliența și protecția împotriva atacurilor cibernetice.
Prima zi a conferinței s-a axat pe provocările strategice actuale și a subliniat importanța rezilienței infrastructurilor critice și colaborarea dintre sectorul public și cel privat. Sesiunile din a doua zi au evidențiat creșterea complexității atacurilor cibernetice și nevoia de prevenție proactivă, cu participarea experților Biroului Federal de Investigații (FBI), Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), Oficiul Consiliului Europei pentru Combaterea Criminalității Informatice (C-PROC) și a altor instituții și organizații din România și Uniunea Europeană.
În cadrul panelurilor „Evoluția amenințărilor cibernetice: perspective și soluții” și „Bune practici pentru integrarea securității cibernetice cu combaterea criminalității informatice”, discuțiile au abordat teme critice legate de adaptarea la un peisaj cibernetic în continuă schimbare. S-a subliniat modul în care amenințările cibernetice evoluează rapid, devenind tot mai sofisticate și greu de detectat, cu un impact semnificativ asupra infrastructurilor critice, entităților private și structurilor publice.
Invitații au evidențiat importanța unei colaborări internaționale mai strânse pentru a face față atacurilor cibernetice transfrontaliere. Panelurile au oferit o platformă pentru explorarea soluțiilor proactive care să prevină incidentele cibernetice prin investiții în tehnologii avansate, educație, conștientizare și reglementări coerente.
Partenerii educaționali ai conferinței includ Centrul Euro-Atlantic de Reziliență (E-ARC), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), Institutul Bancar Român (IBR), Institutul European din România (IER), Institutul de Studii Financiare (ISF) și numeroase universități de prestigiu din România, precum Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Conferința s-a concluzionat cu angajamente ferme și dorința experților de a continua dialogul internațional pentru a asigura un viitor digital mai sigur. Detaliile despre subiectele discutate și programul complet al conferinței se găsesc pe site-ul oficial www.cybercon.ro.