Actualitate

Corespondență din Marea Mediterană de la fregata „Regele Ferdinand”

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat duminică, 10 noiembrie, din portul Souda, Grecia, spre portul Catania, Italia, pentru a se integra în gruparea navală a Operației NATO „Sea Guardian”, alături de nava comandant, fregata 592 „Margottini” a Forțelor Navale ale Italiei, și nava purtătoare de rachete 42 „Dubrovnik” a Forțelor Navale ale Croației.

În vederea stabilirii unei bune cooperări și interoperabilități, pe timpul deplasării spre raioanele de responsabilitate, navele au desfășurat un exercițiu de tip PASSEX, care a cuprins exerciții de manevre și evoluții cu diferite grade de dificultate.

Elementul principal al acestui antrenament l-a reprezentat modulul de instruire specifică în domeniul operațiilor de interdicție maritimă, realizat, la bordul navei comandant, de către grupa de boarding (inspecție) a fregatei ,,Regele Ferdinand” și militari din detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS). Desfășurat înaintea operațiilor de monitorizare a traficului maritim, exercițiul a contribuit la cunoașterea situației maritime din raioanele de responsabilitate, la creșterea capacității de reacție pentru executarea misiunilor de asigurare a securității maritime și la combaterea terorismului pe mare.

Prima intervenție a grupei de boarding a fregatei „Regele Ferdinand” s-a concretizat prin desfășurarea unei acțiuni reale la bordul unei nave civile în scopul promovării Operației „Sea Guardian” și a valorilor Alianței Nord-Atlantice. Activitatea s-a desfășurat în condiții de siguranță, validând procedurile exersate pe timpul participării la cursurile organizate la centrul NATO de pregătire în domeniul Interdicției Maritime (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre).

Elicopterul organic IAR-330 Puma Naval, ambarcat la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, a desfășurat în această perioadă misiuni de interogare a navelor din raioanele de responsabilitate, trageri cu mitraliera din dotare și antrenamente în comun cu militari din detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale. De asemenea, s-au executat exerciții de inserție prin procedeul FAST ROPE și trageri specifice cu armamentul individual al militarilor FOS.

Activitățile zilnice la bordul navei s-au desfășurat sub atenta conducere și coordonare a comandantului secund, căpitan-comandor Lavinia Măxineanu. La plecarea din țară, echipa de comandă a stabilit câteva obiective care vizează, în special, siguranța echipajului și a navei. Obiectivele au fost atinse prin executarea exercițiilor zilnice de vitalitate, cu intervenția, la nevoie, a echipei medicale, antrenarea echipei de comandă și a ofițerilor de cart prin executarea exercițiilor de om la apă, exerciții de manevre și evoluții și exerciții de căutare și salvare pe mare. Cea de-a doua prioritate a fost reprezentată de formarea și instruirea echipajului, prin integrarea celor mai tineri și noi membri ai echipajului. Astfel, au fost organizate ateliere de cunoaștere pe linie de vitalitate, de acordare a primului ajutor, de utilizarea mijloacelor individuale și colective de salvare, precum și cunoașterea tehnicilor de supraviețuire pe mare.

După zece zile de misiuni pe mare, echipajul a dat dovadă de profesionalism, dorință de instruire și perfecționare a deprinderilor, iar obiectivele propuse au fost îndeplinite cu succes.

În perioada 23-24 noiembrie, fregata „Regele Ferdinand” a făcut o escală în portul Catania pentru refacerea capacității de luptă a navei și pentru a asigura dreptul de vot al membrilor echipajului.

Departe de casă, totul pare mai ușor alături de camarazi de nădejde și cu sprijinul tuturor celor din țară care ne ajută să rămânem concentrați pe îndeplinirea obiectivelor acestei misiuni.

Related Articles

Back to top button