Un pian nestemată, unic în Dobrogea
Puțină lume știe că Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” deține o comoară. Un pian de concerte „Boston”, un instrument destinat pianiștilor concertiști consacrați din lume și doar cei mai buni, pasionați și talentați tineri au privilegiul să atingă clapele magice și astfel să transmită emoție pe scenă. Un astfel de tânăr îndrăgostit iremediabil de pian este Alexandru Enache. A studiat măiestria pianului în țări precum Africa, Polonia dar și România și a ajuns la nivel la care simte fiecare notă și își adaptează repertoriul după propriile emoții. Iar porțile Centrului sunt deschise pentru toți tinerii pasionați nu doar de pian, ci de artă și cultură în general.
Emoție, eleganță, finețe, polifonie, armonie. Așa s-ar traduce în câteva cuvinte ceea ce reușește să transmită ori de câte ori atinge clapele pianului Alexandru Enache. Pare că se contopește cu acest instrument magic ce i-a rămas cel mai fidel prieten încă de când avea 5 ani.
“Mereu și-a dorit și tatăl meu să cânte și s-a transmis cumva pasiunea la copii. Fratele meu a ajuns să cânte la chitară, iar eu am râmas cu pianul și de la vârsta de 5 ani ne-a cumpărat o clapă mica pe care încă o mai avem în casă și așa am început, cu profesor, fără profesor, cântam de plăcere”, a declarat Alexandru Enache, pianist.
Până la vârsta de 18 ani, Alexandru a studiat pianul atât în țară, cât și în străinătate, în Africa și Polonia. A învățat cu răbdare, atenție și ambiție tainele acestui instrument și, cel mai important, cum să simtă pianul. A ajuns la nivelul la care își adaptează repertoriul după propriile emoții.
“Mereu mă pun la pian când am emoții care sunt în extremă și atunci mă ajută să-mi exersez emoțiile, să mă gândesc la tot și la nimic în același timp și atunci simt că sunt cel mai relaxat când sunt cu mâna pe pian, când exersez și când învăț ceva nou…de la profesori am învățat să cânt pian la nivel înalt, clasic, dar pe mâna mea am început să o iau pe jazz și nu de foarte mult timp am început să alcătuiesc eu muzică și îmi place să îmbin clasicul cu jazz și se crează ceva foarte frumos, se numește neoclasic”, a declarat Alexandru Enache, pianist.
Nu doar talentul, pasiunea și multele ore de exercițiu sunt importante pentru a obține rezultate, ci și calitatea și acuratețea instrumentului. De câte ori vine în țară, Alexandru are privilegiul de a exersa pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, care deține o adevărată nestemată, un pian de concerte „Boston”, unic în Dobrogea, un instrument destinat pianiștilor concertiști consacrați din lume și doar cei mai buni, pasionați și talentați tineri au ocazia să atingă clapele magice.
“Absolut toate instrumentele din dotarea centrului sunt instrumente noi, bine întreținute, pe care copiii învață muzica. Acest pian pe care îl auziți acum în fundal, ce face parte dintr-o marcă celebră, este un pian pe care cântă mari concertiți atât locali, cât și naționali dar și de talie mondială care au cântat pe acest celebru pian”, a declarat Laura Stroe, director Centrul “Jean Constantin”.
Studierea unui instrument precum pianul este extrem de benefic în formarea bunului gust, al simțului critic, al gândirii și inteligenței, spun profesorii de pian care predau cursuri tinerilor pasionați care s-au înscris la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Sara este o fetiță cu un talent aparte, care visează la concerte pe mari scene ale lumii. Acum este abia la început.
“S-a demonstrate științific că pianul dezvoltă creierul omenesc și copilul care face de mic pian devine un adult foarte ordonat… in cazul Sarei, întradevăr a fost o surpriză, căci are un auz absolut. Ea aude foarte bine, la așa o vârstă fragedă să simți și ritmul și linia melodică e n mare lucru”, a declarat Angela Bejenaru, profesor de pian.
Cursurile de pian se adresează atât celor care își doresc să descopere acest instrument nobil, cât și pentru cei care vor să facă performanță. Pianul este singurul instrument care poate reda orice fel de compoziție melodică, ritmică, polifonică și armonică, fără concursul altui instrument și poate înlocui cu succes caracteul unei orchestre, reducând numărul executanților la unul singur.