ANAT: Voucherele de vacanta care se apropie de data expirarii pot fi folosite in agentiile de turism
Romanii ale caror vouchere de vacanta sunt pe cale de a expira au optiuni multiple pentru a le utiliza. Este interzisa vanzarea voucherului de vacanta catre terti
Voucherele de vacanta s-au impus in ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate si dorite beneficii de catre angajati in completarea salariului si ca un instrument esential in dezvoltarea turismului romanesc. In contextul in care ne indreptam spre finalul anului, Agentia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) reaminteste tuturor beneficiarilor optiunile pe care le au pentru a utiliza voucherele de vacanta, inclusiv in situatia in care se apropie de data limita de valabilitate.
Agentiile de turism au pregatite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanta. In mod deosebit sunt apreciate vacantele cu discount prin programul „Inscrieri timpurii”, care ofera reduceri de pana la 30% din pretul standard, pentru achizitionarea din timp a biletelor.
Daca programul “inscrieri timpurii” presupune ca datele rezervarii nu pot fi modificate, exista si categoria rezervarilor „flexibile”, care permit atat modificarea datei sejurului, cat si destinatia aleasa sau hotelurile, numai in interiorul Romaniei. In plus, intrucat incepand cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru rezervari online in perioada lor de valabilitate.
Importanta voucherelor de vacanta pentru turismul romanesc si bunastarea angajatilor
Voucherele de vacanta sunt printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, alaturi de tichetele de masa, asigurarile medicale si bonusurile de performanta, potrivit unui studiu lansat de eJobs anul trecut.
Aproximativ 70% dintre angajati primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanta sunt mentionate frecvent printre acestea. Totodata, un alt studiu realizat de BestJobs arata ca voucherele de vacanta sunt in topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage si retine talente.
In afara de beneficiile aduse angajatilor, voucherele de vacanta au sustinut si turismul intern. Astfel, in ultimii 10 ani, numarul unitatilor de cazare clasificate s-a dublat, iar statul roman a reusit sa scoata din zona gri un mare numar de unitati turistice. Totodata, investitorii au capatat incredere sa construiasca hoteluri noi si sa modernizeze unitati existente, valoarea contributiilor depasind 2 miliarde de euro.
„Voucherele de vacanta sunt un adevarat “plan Marshall’ pentru turismul romanesc, acest proiect fiind esential pentru stimularea turismului intern, cand in extrasezon gradul de ocupare este redus. In acelasi timp, aceasta masura ofera beneficii extrasalariale angajatilor cu venit mic, care de multe ori nu-si permit sa plece in concediu. Beneficiarii pot achizitiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe langa cazare si masa, plata transportului sau diferite activitati de agrement si excursii optionale”, declara Adrian Voican, vicepresedinte ANAT.
Voucherele de vacanta au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales in perioadele de extrasezon, cand statiunile erau mai putin frecventate. Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, in jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanta alegand vacante scurte de weekend in zone turistice usor accesibile.
ANAT sustine extinderea acestui beneficiu si pentru angajatii din sectorul privat, in conditii avantajoase. Totusi, in acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajatii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost exclusi de la dreptul de a primi vouchere de vacanta, ceea ce a redus intr-o anumita masura numarul rezervarilor in tara.
„Cei care aveau salarii mari veneau in statiune sa consume voucherul si cheltuiau destul de mult in plus, apreciaza hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degraba in strainatate, daca nu au mai fost incurajati de voucher sa petreaca vacanta in Romania. Balanta valutara din turism este puternic debalansata spre cheltuirea valutei in afara tarii, releva un studiu al Bancii Nationale, iar voucherele de vacanta ajuta la pastrarea banilor in tara”, mai afirma Adrian Voican.
Reguli si sanctiuni in utilizarea voucherelor de vacanta
Primirea unui voucher de vacanta permite angajatilor sa rezerve si sa achite costurile de cazare, dar si alte facilitati daca sunt parte din pachetul turistic, precum transportul sau masa, in cadrul unitatilor turistice partenere. Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in perioada de valabiltate, iar lista partenerilor care accepta plata cu cardul de vacanta este vasta si diversificata.
Este esential ca voucherele de vacanta sa fie utilizate exclusiv de proprietarul lor, in scopul pentru care au fost emise, adica pentru a acoperi costurile de cazare sau pachete turistice care includ minim cazare, dar si masa, transport, agrement si alte servicii furnizate de catre agentiile de turism. Acordarea acestor vouchere s-a dovedit a fi o modalitate eficienta de a incuraja turismul intern si de a fideliza angajatii printr-un beneficiu extrasalarial valoros.
Valoarea unui voucher de vacanta este in 2024 de 1.600 de lei pentru angajatii din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc in medie inca 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masa si activitati la destinatie.
ANAT reaminteste tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanta ca tranzactionarea, vanzarea sau cumpararea acestora este strict interzisa in Romania. Conform legislatiei in vigoare, comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitati afiliate si structuri de primire turistica, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda (un punct de amenda reprezinta un salariu minim brut), acestia riscand amenzi de pana la 51.800 de lei. In plus, este important de retinut ca sistemul voucherelor de vacanta este implementat cu masuri sporite de securitate, astfel incat rarele cazuri de frauda cu aceste instrumente au fost identificate cu usurinta si sactionate de catre autoritati.
De asemenea, hotelurile si agentiile care nu respecta prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanta (sa contina minim o noapte de cazare), risca amenzi de pana la 51.800 de lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism.