Actualitate

O nouă minivacanță de 1 Mai

Nici nu am ieșit bine din minivacanța de Paște că vom avea parte de o nouă minivacanță de trei zile. Este vorba de ziua de 1 mai, cu ocazia sărbătorii Zilei Muncii. Această sărbătoare cade într-o zi de luni şi se leagă de weekend, astfel românii voi avea 3 zile libere consecutive.

La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o nouă minivacanţă de trei zile, căci urmează 1 mai — Ziua Muncii. Această sărbătoare cade într-o zi de luni şi se leagă de weekend, astfel românii voi avea 3 zile libere consecutive.

Următoarele zile libere rămase pentru anul în curs vor fi pe 1 iunie — Ziua Copilului, 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii, 15 august — Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Naţională a României și 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Related Articles

Back to top button