Actualitate

Pescarii se confruntă cu probleme

Războiul din Ucraina îi aduce în pragul falimentului pe pescarii de la Marea Neagră. Oamenii se plâng că nu mai pot pescui noaptea și se tem pentru viața lor din cauza numarului tot mai mare de mine marine apărute în urma declanșării conflictului armat. Capturile au scăzut drastic și din păcate nici legislația românească nu îi ajută. Tocmai de aceea cred că ar trebui să primească sprijin de la Guvern.

De când a început războiul  problemele pescarilor de la Marea Neagră s-au acutizat din ce în ce mai mult. Noptea nu mai pot ieși la pescuit pentru că ar însemna să își pună viața în pericol. Mai mult, din cauza exerciţiilor militare din poligonul Midia, unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă, nu se mai poate ajunge în zona de pescuit.

Pescadoarele cu care ies în larg sunt vechi, iar mijloacele sonore pe care le au nu le permit să detecteze la timp prezența unei mine marine. Și din păcate acestea sunt din ce în ce mai multe. Uneori le este teamă să iasă în larg chiar și ziua. Se avertizează între ei așa cum pot și încearcă să găsească zone de pescuit  sigure. Asta desi reprezentanții Forțelor Navale susțin că orice  acțiune militară întreprinsă de ei este anuțată din timp și nu afectează în vreun fel activitatea de pescuit.

Pescarii cer intervenția guvernului și solicită ajutoare  precum și reduceri de taxe pe salarii așa cum se face în alte domenii de activitate. În plus vor și ca legislația românească să fie armonizată cu cea europeană. În momentul de față în apele europene pescuitul cu traulere de fund este permis în timp ce în apele românești legislația interzice aceasta  unealtă.

În acest moment flota românească de pescuit în Marea Neagră numără circa 1.000 de pescari, din care aproximativ 500 sunt scafandri. Ei îşi desfăşoară activitatea cu 28 de traulere de fund şi 158 de bărci pescăreşti.

Related Articles

Back to top button