Începe programul “Casa verde”
Demarează o nouă etapă a programului ”Casa verde fotovoltaice”. Se pot înscrie firmele de profil şi instalatorii care montează astfel de sisteme alternative de energie verde, iar după 12 mai ar urma să înceapă efectiv procedurile pentru persoanele care vor să beneficieze de cei 20.000 de lei de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat organizarea unei sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Sesiunea are loc în perioada 2 mai – 12 mai, iar înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicaţiei pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.
Ministrul Mediului estima recent că fondurile, deja alocate, ar putea fi dublate, situaţie în care aproape 150.000 de gospodării ar urma să aibă panouri fotovoltaice până la sfrâşitul anului. Aceasta dacă vor fi şi suficienţi instalatori, care să se înscrie în program.
Pentru a se putea înscrie în aplicaţia Fondului de mediu, toţi cei care vor să prindă finanţare în această nouă etapă a programului ‘Casa verde fotovoltaice’, trebuie să aibă toate documentele, adică: dovadă că locuinţa este intabulată, că nu are datorii la bugetele locale şi de stat, iar adresa din cartea de identitate trebuie să corespundă cu cea a locului unde se face instalarea. Anul acesta benficiarii finali se vor înscrie singuri în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru rezervarea subvenţiei de la stat.
Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.
Bugetul acestui program este unul record, anunța președintele Administrației Fondului pentru Mediu. În total este alocată suma de două miliarde de lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. În prima fază avem 1,75 de miliarde de lei pentru persoanele fizice şi casele parohiale aparţinând instituţiilor de cult, urmând ca într-o fază ulterioară, în a doua jumătate a anului, 250 de milioane de lei să fie alocate pentru instituţiile de cult care au consumuri mult mai mari: mânăstiri, asociaţii şi ONG-uri care au activităţi sociale, cămine de bătrâni sau case de copii.
Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrării surplusului în sistemul energetic național.