Încep evaluările naționale
Încep evaluările naționale pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Este timpul ca și micuții să se confrunte cu emoțiile unui examen, unei evaluări. Primii care susțin probele sunt elevii care termină clasa a II-a. Urmează cei aflați la finalul clasei a IV-a pe 16 mai, iar cei din clasele a VI-a vor susține probele din 24 mai. Vestea bună pentru elevi este că rezultatele nu vor fi trecute în catalog.
S-a dat startul evaluărilor naționale pentru elevii claselor a 2-a, a 4-a și a 6-a în anul școlar 2022 – 2023. Calendarul prevede că elevii claselor a 2-a sunt primii care susțin aceste probe. Prima este cea scrisă la Limba română/Limba maternă. Urmează proba de citit la Limba română/Limba maternă și cea la Matematică. Vineri este programată proba de scris și citit la Limba română pentru minoritățile naționale.
Elevii claselor a 4-a se pregătesc pentru 16 mai atunci când are loc proba la Limba română, pe 17 mai cea la Matematică, iar pe 18 mai la Limba maternă. Elevii claselor a 6-a mai au timp de studiu până pe 24 mai, atunci când vor susține proba la Limbă și comunicare, iar pe 25 mai la Matematică și Științe ale Naturii.
Fiecare test de la Evaluarea Națională este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învățătorul sau profesorul pentru învățământul primar de la clasă. Corectarea testelor se realizează în termne de maxim 7 zile de la susținerea lor.
Părinții și elevii trebuie să știe că rezultatele obținute la evaluările naționale nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Fiecare părinte sau reprezentant legal este chemat la școală să ia la cunoștință rezultaele, în mod individual și privat. Învățătorul clasei arată testul, explică acorarea codurilor în funcție de greșelile avute și întocmește un proces verbal semnat de către părinte. Rezultate Evaluării Naționale sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin mai multe criterii.
Evaluările Naționale pentru clasa a 8-a încep pe 19 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru ei, proba la Matematică este programată pe 21 iunie. Începând cu acest an, notele obținute de candidați la Evaluarea Națională sunt singurele care contează pentru admiterea la liceu. Astfel, media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a 9-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de către absolvenții clasei a 8-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.