Noutăți din județ

Județul Constanța prin Consiliul Județean a semnat protocolul pentru aplicarea Programului: ,,Redescoperă Oina”
Județul Constanța, prin Consiliul Județean Constanța, este primul din România care aplică Legea Oinei prin programul Redescoperă Oina, un exemplu care va fi promovat la nivel național.
Consiliul Județean Constanța finanțează cele mai promiţătoare proiecte, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Consiliul Judeţean Constanţa susţine şi promovează sportul de masă şi de asemenea, prin acţiunile sale, încurajează tinerii judeţului să practice cât mai mult sport.
,,Întotdeauna trebuie să găsim modalități de colaborare și susținere între autoritățile administrației publice și instituțiile sportive. Așa apar proiectele, finanțările, așa a apărut și proiectul «Caravana Redescoperă Oina», finanţat de instituţia noastră, în baza legii 350/2005, care, cu siguranţă, va contribui la dezvoltarea sportului naţional şi va aduce cât mai multe performanţe. Am susținut mereu acest domeniu, am sprijinit și voi sprijini întotdeauna activitatea sportivă. Îmi doresc și sper ca noi, autoritățile locale, să valorificăm toate oportunitățile de dezvoltare a sportului constănțean. Împreună, vom reuși să realizăm lucruri benefice pentru sportivii județului nostru,” a transmis Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
Comuna Crucea a primit finanțare PNRR pentru proiectul ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a unităților de învățământ preuniversitar”
Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea a anunțat că a primit confirmarea pentru încă un proiect depus de administrația locală:
,,Astăzi am primit confirmarea finanțării pentru al cincilea proiect cu fonduri europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a unităților de învățământ preuniversitar din comuna Crucea”.
În acest moment Primăria Comunei Crucea are finanțate și în curs de derulare, pe raza localității, un număr de șase proiecte cu finanțare europeană, care însumează peste 3.000.000 de euro.
Toate aceste proiecte au trecut de faza obținerii finanțării și sunt în diferite etape de implementare, licitații sau execuție. Estimăm ca până în luna iulie, etapa birocratică să fie îndeplinită și parte din ele să se afle în execuție. În același timp, pregătim următoarele proiecte ce se vor finanța prin AFIR sau Ministerul Energiei,” a transmis Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea.
Se execută lucrări de reabilitare a carosabilului pe strada Emil Gârleanu
Echipele Confort Urban intervin mâine, 10 mai, cu utilaje pentru asfaltarea carosabilului pe strada Emil Gârleanu, tronsonul cuprins între strada Constantin Hurmuzache și strada Ștefan Octavian Iosif. Vor fi restricții totale de trafic în intervalul orar 08:00 – 16:00, circulația rutieră fiind în acest fel, interzisă.
,,Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.
De asemenea, participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se efectuează lucrări,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.
A fost montată nocturna pe noul stadion Callatis din municipiul Mangalia
Baza sportivă și stadionul Callatis din municipiul Mangalia, tot mai aproape de finalizare: ,,O nouă etapă importantă în construcția stadionului Callatis a avut loc ieri, când a fost montat sistemul de nocturnă. În curând, tinerii și copiii Mangaliei vor avea o bază sportivă modernă pe care se vor putea antrena,’’ a anunțat primarul Radu Cristian.
Obiectivul este realizat cu finanțare guvernamentală de la CNI, după ce municipalitatea a predat amplasamentul eliberat de sarcini.
În urma investiției, vechiul stadion este transformat într-o bază ultramodernă, cu terenuri ce vor deservi mai multe discipline sportive. ,,Vechiul stadion va fi transformat într-unul complet nou, modern, unde copiii și tinerii orașului se vor putea antrena în cele mai bune condiții”, a declarat primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian.
Potrivit documentației tehnice, pe actualul amplasament este amenajată o bază sportivă prevăzută cu tribune și nocturnă, care cuprinde un teren de fotbal, un alt teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, o clădire pentru vestiare și anexe. Totodată, vor fi amenajate spații verzi, alei pietonale și o parcare.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța organizează expoziția Simboluri monocrome: Basarabi – Murfatlar
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, organizează expoziția ,,Simboluri monocrome: Basarabi-Murfatlar”, vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, la Casa de Cultură Murfatlar.
Complexul de bisericuțe, chilii, locuințe și morminte, descoperit în anul 1957, pe o pantă a dealului Tibișir (loc. Murfatlar, jud. Constanța), a funcționat, conform opiniei specialiștilor, într-un interval ce cuprinde secolele IX-XI d.Hr., cercetările mai recente restrângând perioada la secolul al X-lea d.Hr. Se presupune că aici a existat unul dintre centrele monahale dobrogene importante, unde s-au retras călugări practicanți ai creștinismului bizantin, reflectat în arhitectură și în inciziile ce au rezistat până astăzi.
În pereții monumentului rupestru de la Basarabi-Murfatlar sunt îmbinate cele două forme de exprimare, conturându-se astfel o imagine complexă a vieții spirituale a locuitorilor așezământului monahal, dar și a comunităților din care făceau parte.
,,Expoziția adună fotografii alb-negru executate de către specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în diferite stadii de cercetare a monumentului. Aceste fotografii reprezintă o invitație la descifrarea mesajelor, sentimentelor și gândirii religioase transmise peste vreme sub forma unor simboluri monocrome,” au transmis reprezentanții Primăriei Orașului Murfatlar.
Campionatul Național de Super Rally revine la Mangalia
Campionatul Național de Super Rally revine, în acest week-end, la Mangalia.
Pentru desfășurarea competiției, de vineri, 12 mai ora 19:00 până sâmbătă, 13 mai ora 21:00 va fi oprită circulația autovehiculelor pe următoarele artere:
– Strada Ștefan cel Mare între intersecția cu Strada Oituz și bulevardul 1 Decembrie 1918,
– Strada Portului pe porțiunea cuprinsă între parcarea de lângă sediul RAJA și parcarea din Portul Turistic,
– Strada Vânători,
– Strada Teilor,
– Strada Oituz, între strada Teilor și Strada Vânători.
,,De asemenea, în acest week-end, desfășurarea Oborului săptămânal va fi suspendată. Voi reveni cu rutele pe care va fi deviat transportul public de persoane, pe durata evenimentului. Fac apel la înțelegerea cetățenilor care locuiesc în zonă să nu parcheze pe traseul raliului în ziua premergătoare evenimentului, iar pe spectatori îi rog să respecte indicațiile organizatorilor pentru a evita evenimentele neplăcute,” a transmis Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.
Primarul Liviu Cristian Negoiță a semnat contractul de finanțare pentru ,,Reabilitare și modernizare imobil Grădinița nr.5 și Creșa nr.2, din Cernavodă
Încă un contract de finanțare semnat de edilul orașului Cernavodă. La finalul săptămânii trecute a fost semnat Contractul de finanțare al obiectivului ,,Reabilitare și modernizare imobil Grădinița nr.5 și Creșa nr.2, str. 9 Mai, nr. 10A, Oraș Cernavodă, în vederea creșterii eficientei energetice”. Finanțarea este obținută de la Administrația Fondului pentru Mediu prin ,,Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice”.
,,Suma finanțată de către AFM pentru realizarea acestui obiectiv este în valoare de 4,837.243,71 lei reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile iar diferența în valoare de 786.236lei reprezintă contribuția Administrației Publice Locale,” a precizat primarul Liviu Cristian Negoiță.
Asupra acestui imobil se vor realiza lucrări de izolare termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic, izolarea termică cu vata bazaltică a pereților exterior, modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate, dotarea cu corpuri de încălzire statice, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mișcare/prezență, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie, optimizarea eficienței energetice prin instalarea produselor specifice de umbrire pentru ferestrele de mansardă, montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice, etc.
Următorul pas constă în realizarea documentației tehnice faza ,,Proiect tehnic“ după care se va trece la realizarea lucrărilor,” a mai adăugat Liviu Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă.