Inspecție pe șantierul Mormântului pictat Hypogeu! În ce stadiu sunt lucrările?
Încep să se vadă rezultatele lucrărilor de salvare și punere în valoare a mormântului pictat Hypogeu. Pe șantier se lucrează de zor la finalizarea construcției sarcofagului care va proteja monumentul ce datează din secolul IV. Președintele Consiliului Județean Constanța a inspectat șantierul pentru a vedea evoluția lucrărilor și a concluzionat că sunt pe un trend pozitiv. Lucrarea ar trebui să fie gata până în luna decembrie a acestui an. Monumentul va avea demisol și parter, se va întinde pe o suprafață de 280 mp și va fi deschis publicului. Valoarea lucrărilor depășește 4 milioane de lei, bani din fonduri europene.
Lucrările pentru salvarea și punerea în valoare a mormântului pictat Hypogeu, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Constanța, au început spre finalul anului trecut. Evoluția acestora este rapidă a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a inspectat șantierul și a vorbit cu muncitorii. Construcția sarcofagului care va proteja mormântul este tot mai vizibilă.
“Respectăm întru totul toate condițiile de catre tot ce inseamna normele arheologice pentru a pastra acest mormant, acest edificiu, care va contribui enorm la aratarea istoriei noastre aici de milenii si va deveni un punct ed atractie turistic si vom contribui sa scoatem la viata un edificiu de mii de ani”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Fiind amplasat într-o zonă de necropole din perioada antică, acest obiectiv necesită o atenţie specială şi o cercetare amănunţită, astfel încât investiția să poată continua fără a afecta eventualele noi descoperiri.
“Daca s-ar mai fi întârziat un an doi, trei, la cum s-a construit în zonă, și la fragilitatea terenului s-ar fi produs distrugerea acestuia și ar fi fost mare păcat. Deci era necesar ca proiectul să se implementeze. S-a trecut la o etapă nouă. S-a scos acel acoepriș vechi. Se va finaliza de amenajat dupa care se va deschide către public”, a declarat Aurel Mototolea, director MINAC.
Lucrarea ar trebui să fie gata până în luna decembrie a acestui an. Monumentul va avea demisol și parter, se va întinde pe o suprafață de 280 mp și va fi deschis publicului. Valoarea lucrărilor se ridică la 4,4 milioane de lei, bani din fonduri europene. Și nu doar mormântul Hypogeu este reabilitat în acest moment de Consiliul Județean.
“CJC are un proiect de punere in valoarea a tuturor acestor edificii care vor fi redate circuitului turistic, vorbim de edificiu roman cu mozaic, bisericutele, cetatile, suntem pe un trend bun si le vom duce la finaliazare sper eu intr-un timp scurt”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Comoara istorică ce datează din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperită în urmă cu 35 de ani, în anul 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine. În acest moment, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța există o replică a mormântului în mărime naturală, realizată de către studenții Facultății de Arte din București.