Actualitate

Două noi specii de insecte

Două noi specii de insecte au fost identificate pentru prima dată în România în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea, fiind vorba despre musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri lungime şi care trăiesc în preajma aşezărilor omeneşti. Una dintre ele este o specie invazivă în Europa, depune ouă și larve pe oameni și poate genera infecții grave. Cealaltă specie a fost descoperită relativ recent, în Grecia.

Li se mai spune “muşte-molii” pentru că seamănă cu niște fluturi de noapte. Sunt specii rare, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. Una dintre ele a fost descoperită pentru ştiinţă pentru prima dată în Grecia, relativ recent, în anul 1993.

Larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. Iar zona cuprinsă între Agigea și țărmul mării, pare ideală pentru ele. Sunt dune de nisip acoperite de ierburi, este și umezeală din belșug și nu există activități industriale.

Oameni de ştiinţă din Europa precizează că una din cele două insecte pare a fi o specie periculoasă, pentru că poate reprezenta un pericol epidemiologic, fiind un posibil agent cauzator de infecții ale pielii.

Ca să trăiască și să se înmulțească aceste musculițe au nevoie de cel puțin două condiții: nisip și umezeală. Așadar, nu e de mirare dacă turistii le vor găsi anul acesta în zona plajelor. Fiind specii invazive în Europa şi implicit în România, trăiesc în preajma aşezărilor omeneşti, fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile. Descoperirea cercetătorilor de la Agigea deschide drumul înțelegerii acestor două specii și impactului pe care îl au asupra așezărilor umane.

Related Articles

Back to top button