Educație/Cultura

Negocieri eșuate! Profesorii continuă greva generală în educație

Sute de dascali din toată țara au plecat în această dimineață spre București acolo unde participă la protestul organizat de Sindicatele din învatamant. Profesorii vor merge de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, într-un mars în care își vor transmite mesajele. De la Constanta, 100 de cadre didactice au plecat spre capitală cu același deziderat: majorarea salariilor și investiții în sistemul de învățământ.

Sunt dascăli din Constanța, Medgidia, Cernavodă și Castelu cărora le-a ajuns cuțitul la os. Oamenii spun că salariile sunt mici în timp ce responsabilitățile sunt din ce in ce mai multe. Au cerut Guvernului o majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.

“Sperăm să-i convingem că educația trebuie să fie o prioritate națională nu numai pe posturile de televiziune și în lozinci, în discursuri ci priritate în mod concret prin alocări bugetare pentru infrastrutură școlară și resurse umane, adică salarii  +  dacă răspunsul pe care Guvernul îl va oferi nu este cel pe care îl așteaptă colegii noștri, fără doar și poate suntem obligați să mergem înainte cu mișcarea aceasta de protest, cu greva generală”, a declarat MITICĂ IOSIF, lider sindical SLSIP Constanța. 

Cum solicitările profesorilor greviști nu au avut niciun ecou pozitiv până în acest moment, dascălii au plecat spre Capitală, pentru un nou protest de amploare. Sunt cadre didactice de peste tot din țară, iar la acest mars e anunțată prezența a 20.000 de angajați din Învățământ. Miercuri, 1.000 de dascăli constănțeni vor protesta timp de două ore în fața Prefecturii Constanța. 1.500 de lei, în plus față de cei 2.500 deja promiși. Aceasta este noua ofertă cu care Guvernul vrea să pună capăt protestului profesorilor, care a intrat în cea de-a doua săptămână. Nu este vorba de bani în plus la salariu, ci de o primă pentru “susținerea carierei didactice” acordată în două tranșe, care devin egale: 2.000 de lei în iunie, și 2.000 de lei în octombrie. Profesorii aflați în grevă au luat act de noua ofertă. Până când liderii de sindicat vor primi răspunsul acestora, calendarul protestelor rămâne neschimbat, conform președintelui Federației “Spiru Haret”.

Related Articles

Back to top button