Actualitate

Mai multe analize gratuite

Românii urmează să beneficieze de mai multe analize medicale gratuite de luna viitoare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va deconta o serie de proceduri medicale, precum mamografia, RMN-ul de șolduri, detartrajul sau periajul profesional de la 1 iulie.

Începând cu data de 1 iulie, intră în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și normele metodologice de aplicare a acestuia. Astfel, lista serviciilor medicale pentru diagnosticarea cazurilor va fi extinsă și vor cuprinde inclusiv servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Și în ceea ce privește asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat. Este vorba despre detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional. Acestea se efectuează pentru toată dantura, iar o persoană asigurată poate beneficia anual de un astfel de serviciu.

De asemenea, și tomografia dentară a fost adăugată pe lista de teste imagistice pe care le poate efectua un medic stomatolog. În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate. Astfel, se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară, precum: mamografia cu tomosinteză unilaterală şi bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast.

Se vor introduce și noi activități de transport sanitar neasistat.

Related Articles

Back to top button