Salvatorii din adâncuri de la malul mării primesc ajutor
Salvatorii din adâncuri de la malul mării primesc ajutor în acest sezon estival de peste hotare. O echipa de 8 scafandrii din Republica Moldova se antrenează cot la cot cu cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea. Cel mai greu pentru ei este să recupereze o victimă înecată într-o zonă greu accesibilă, unde chiar și ei se pot accidenta. Așa că pentru a preveni astfel de evenimente, scafandrii se antrenează pe mai multe scenarii. Vor să fie gata pentru orice poate apărea în weekend-urile aglomerate ale noului sezon estival.
Marea Neagră este extrem de imprevizibilă. Pericolele pândesc la orice pas, iar condițiile meteo nu sunt de fiecare dată cele mai bune. Curenții marini sunt însă cei care îngreunează misiunile de salvarea, indiferent că vorbim de salvări pe râuri, pe mare sau pe Dunăre. Opt scafandri din Republica Moldova se antrenează zilele acestea alături de colegii lor români. Folosesc echipamente complexe menite să-i protejeze și să îi țină în siguranță mult timp la zeci de metri adâncime. Pe lângă tehnicile de scufundare, pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apă foarte rece dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme.
Nimic nu se compară cu scufundarea în mare, mai ales atunci când este vorba de salvări la adâncime. Cu cât adâncimea apei este mai mare, cu atât crește și presiunea care apasă pe corpul celui care se scufundă. La aceasta se adaugă valurile şi curenţii care pot face viaţa foarte grea unui scafandru salvator.O recunosc inclusiv salvatorii moldoveni cu experiență.
Scafandrii din Republica Moldova folosesc diferite metode pentru a reuși să depisteze obiectele care se află pe fundul apei. Scanerul le este cel mai la îndemână. Însă la Constanța aceștia au învățat o nouă metodă: metoda poligon.
Și scafandri de la malul mării au învățat ceva de la colegii lor de peste Prut.
115 scafandri din 24 de Inspectorate Județene vor veni prin rotație la malul mării Negre. De asemenea, la punctele de salvarea acvativă se află scafandri din țară. Aceștia vor fi în alertă pe litoral până la sfârșitul sezonului estival.