Actualitate

Emoții la bordul navei-școală “Mircea”

Cu un ochi au plâns și cu unul au râs, și-au îmbrățișat copiii, părinții și iubitele, au primit binecuvântarea lor și a ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului și s-au aventurat pe mare, la bordul celui mai cunoscut ambasador al României în lume – nava școală Mircea. Aproape 80 de studenți români și străini au plecat în primul lor marș internațional de instrucție, unde se vor pregăti, timp de 28 de zile, pentru o carieră pe mare. În tot acest timp, velierul va acosta în Porturile Pireu din Grecia, Taranto din Italia și Izmir din Turcia, iar turiștii și toți cei curioși îl vor putea vizita. Bricul Velierul va reveni în portul militar Constanța pe 31 iulie.

Printre lacrimi, dar și în aplauzele familiilor și a prietenilor, nava-școală „Mircea”, mândria flotei navale române, și-a ridicat pânzele și s-a îndepărtat semeață spre noi orizonturi, ducând cu ea visurile, speranțele și idealurile viitorilor marinari. Velierul a plecat din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție, având la bord 67 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și 12 studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Germania, Polonia, Turcia, Letonia, Spania și Italia. Printre membrii echipajului și foarte multe tinere dornice de o carieră pe mare.

“Am fost aleasă de la Academie să vin pe Mircea și să iau parte la acest voiaj. Cum crezi că va fi? Ai emoții? Puține, desigur și consider că este bine să ai puține emoții înaintea unei asemenea aventuri să o numesc așa și mă aștept să fie dură și grea ca fiecare aspect al vieții pe mare, dar totodată mă aștept să fie o aventură grozavă și cred și sper că voi învăța multe și este o mare oportunitate pentru mine”, a declarat un cadet din Polonia 

“Pentru mine nu este atât de greu să fiu fată în marină, deoarece consider că sunt bine pregătită, dar și pentru că părinții mei m-au învățat multe lucruri despre asta. Îmi place cu adevărat pentru că pot arăta cât de puternică sunt și cum sunt și altor oameni”, a declarat un cadet din Polonia

Pe durata celor 28 de zile, velierul va acosta în Porturile Pireu (Grecia), Taranto (Italia) și Izmir (Turcia). Tinerii cadeți prezenți la bordul navei se vor instrui sub supravegherea instructorilor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân” de la bordul navei, scopul marșurilor de instrucție fiind acela de a le forma viitorilor ofițeri ai Forțelor Navale Române și ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă deprinderile specifice carierei alese.

“E o provocare fiecare zi la bordul navei școală Mircea mai ales când ai cadeți și mai ales cadeți care vin pentru prima dată în forțele navale, avem prima dată cadeți din Italia, Spania. Avem cea mai bună școală de instruire a cadeților iar ziua începe de foarte devreme și se termină foarte târziu. Ce pot să spun este că, cadeții români și cei străini se instruiesc în comun, nu facem distincție, avem și 14 fete care vor face față provocărilor și sperăm să ajungem cu bine în primul port de escală”, a declarat comandoril MIRCEA TÂRHOACĂ, comandant Nava-Școală “Mircea” 

Pe timpul staționării în cele trei porturi, nava-școală „Mircea” va avea și o importantă misiune de reprezentare, velierul fiind declarat oficial, în anul 2019, Ambasador Onorific în Serviciul României, iar în anul 2022 Ambasador al României Sustenabile. De asemenea, nava simbol a Forțelor Navale Române va promova în porturile în care va ajunge tradițiile marinărești și școala românească de marină. În toate cele trei porturi, velierul va fi deschis pentru vizite. Velierul va reveni în portul militar Constanța pe 31 iulie. Bricul Mircea, mândria fortelor navale românești a fost construit în 1939, la Hamburg. Are o autonomie de 5.000 de mile marine și poate atinge viteza maximă de 12 noduri, cu motorul și de 10 noduri, cu velele. În prezent, în lume mai există doar patru nave de același tip: în Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia și Rusia. Nava scoală Mircea a efectuat de-a lungul celor 82 de ani de activitate în slujba Marinei Române marșuri de instructie în Marea Neagră, Marea Egee, Mediterană și Oceanul Atlantic.

Related Articles

Back to top button