Educație/Cultura

Acțiune de conservare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial

,,Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii” – cercetare de teren desfășurată de reprezentanții Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”, în comuna Pantelimon

Centrul Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada” a organizat, săptămâna aceasta, prin Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională, cercetarea de teren cu tema ,,Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii”. Ancheta de teren s-a înscris în suita acțiunilor de conservare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial prin abordări interdisciplinare în context local, desfășurate periodic de reprezentanții Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”. Cercetarea de teren cu tema ,,Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii” a avut loc joi, 06 iulie 2023, în comuna constănțeană Pantelimon, reprezentanții Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională beneficiind, la realizarea ei, și de ajutorul localnicilor.

Preotul satului, Răzvan Butuman (30 ani), a prezentat câteva obiecte tradiţionale adunate în trapeza bisericii, de la localnicii din comună, dintre care menționăm un chivot datând din anul 1914 – o biserică în miniatură realizată din metal, care se păstrează pe Sfânta Masă din Altar și în care este ținută Împărtășania pentru credincioșii bolnavi. În colecția preotului Răzvan Butuman se mai regăsesc, printre altele, o Evanghelie veche, o suveică din lemn, dar și o foarfecă de tuns oi.

De asemenea, localnicii din comuna Pantelimon care au contribuit la realizarea acestei anchete de teren au împărtășit informații prețioase privind tradițiile și obiceiurile practicate în zonă, legate de sărbătorile pe axa vieții, în special cu referire la ritualurile de nuntă specifice satului tradițional dobrogean. Duminicile erau respectate cu sfințenie de oamenii satului, care nu lucrau, ci mergeau la hora satului, în acompaniament de vioară și acordeon, un prilej pentru tineri de a se cunoaște mai bine și a lega prietenii, ulterior făcând pasul decisiv spre întemeierea unei
familii. Tot în satul dobrogean de odinioară, oamenii se mai strângeau la clacă, la depănușatul porumbului și la scărmănatul lânii, în funcție de anotimp, obiceiuri rurale atât de întrajutorare între săteni, cât și de socializare, vârstnicii transmițând celor tineri sfaturi, cunoștințe, zicători, cântece, dansuri și glume.

Informatori de teren în cadrul cercetării cu tema ,,Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii” au fost: Fănica Mocanu (69 ani), Maria Drăgan (71 ani), Valentina Ion, Ana Drăguţu (55 ani), Ion Martinescu (83 ani).

Activitatea a fost coordonată de Ana – Laura Parfinov, referent de specialitate în cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”, Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională, iar fotografiile au fost realizate de Andreea Cosma. Reprezentanţii Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională vor continua deplasările în teren pe parcursul lunilor iulie şi august, în diferite localităţi ale judeţului Constanţa.

Related Articles

Back to top button