Social/Economic

Începe exercițiul “Poseidon 2023”

Forțele Navale Române se pregătesc intens pentru unul dintre cele mai importante exerciții de apărare, „Poseidon 2023”. Peste 750 de militari români, alături de forțe din Bulgaria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Turcia vor desfășura, până pe 21 iulie, activități în comun în Portul Militar Constanța și în raioanele de instrucție din partea de vest a Mării Negre, activități menite să crească nivelul de interoperabilitate între țările paricipante și pregărirea pentru orice misiuni în mediu maritim, terestru și aerian.

Obiectivele principale ale Exercițiului „Poseidon 2023” vizează creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante, precum și evaluarea și certificarea capabilităților Forțelor Navale Române pentru misiunile NATO și UE și pentru activitățile de apărare națională. De asemenea, „Poseidon 2023” pune accent pe creșterea capabilităților operaționale și a nivelului de instruire a tuturor forțelor participante, exersarea procedurilor și tacticilor de luptă NATO, în context multinațional întrunit, în mediu maritim, terestru și aerian, pe utilizarea regulilor de angajare și a procedurilor NATO pentru comandă, control și comunicații. Exercițiul reprezintă o oportunitate bună pentru a consolida nivelul ridicat în domeniul planificării, conducerii și evaluării activităților specifice luptei contra minelor, luptei la suprafață și luptei antiaeriene.

Poseidon cuprinde și o secvență de cooperare interinstituțională în caz de accidente colective și calamități cu victime multiple, la care vor participa, în portul militar Constanța, mai multe structuri din sistemul național de apărare, în special din zona Dobrogei.

Forțele Navale Române vor participa, la Exercițiul „Poseidon 2023”, cu fregata „Regina Maria”, Puitorul de Mine și Plase „Viceamiral Constantin Bălescu” și Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente”, Corveta „Amiral Petre Bărbuneanu”, Nava maritimă de sprijin și intervenție cu scafandri „Grozavul” și două detașamente EOD, specializate în lupta împotriva dispozitivelor explozive, două remorchere maritime de radă și port, precum și cu echipe de evaluare mixte din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite și Centrului de Instruire, Simulare, Evaluare, Jocuri de Război al Forțelor Navale.

Forțele Aeriene Române vor participa cu aeronave IAR-99 „Șoim” și IAR-330 „Puma”, iar Forțele Terestre Române cu un pluton de infanterie.

„Poseidon 2023” este condus de către Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, iar pe mare se vor desfășura secvențe complexe de antrenament (comunicații navale, manevre și evoluții, remorcaj, transfer de materiale ușoare, respingerea atacului aviației inamice, menținerea vitalității navelor), cu centrul de greutate axat pe lupta contra minelor.

Related Articles

Back to top button