Actualitate

210 kg de plase de pescuit, abandonate, scoase din Marea Neagră

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Delfinului, s-au desfășurat acțiuni concentrate pentru îndepărtarea plaselor de pescuit abandonate și pierdute din apele Mării Negre. Aceste acțiuni au reprezentat un efort comun al pescarilor și scafandrilor, cu scopul de a contracara impactul negativ al uneltelor de pescuit abandonate sau pierdute asupra faunei marine și a ecosistemului marin în general.

Sub coordonarea specialiștilor și cu sprijinul pescarilor locali, o misiune de eliminare a plaselor de pescuit în largul Mării Negre a fost inițiată. Utilizând un beam trawler, au fost recuperate aproximativ 100 kg de plase de pescuit, care reprezentau o amenințare pentru viețuitoarele marine.

A doua direcție a acțiunii a implicat scafandri pasionați și profesioniști, care au răspuns unui “Call to Action” pentru a contribui la curățarea mediului marin. Prin eforturile lor, au fost eliminate 110 kg de plase de pescuit din adâncurile Mării Negre.

De asemenea, este în lucru o acțiune viitoare, comună pescari-scafandri, pentru ridicarea unor astfel de plase fantomă identificate de scafandri și amanată datorită condițiilor de furtună.

Aceste inițiative sunt susținute de importanța crucială a eliminării amenințării globale reprezentate de plasele de pescuit abandonate și pierdute. Marea Neagră, denumită adesea cea mai poluată mare a Europei, este și ea afectată de această problemă. Colaborarea și coordonarea sunt esențiale în încercarea de a contracara această amenințare la nivel local și global.

557 de specii marine, amenințate de plasele de pescuit abandonate

Statistici recente indică faptul că numărul speciilor afectate de plasele de pescuit a crescut semnificativ în ultimii 25 de ani, de la 267 la 557. Mamiferele marine, păsările marine și țestoasele marine sunt doar câteva dintre grupurile de vietăți care sunt amenințate de aceste unelte abandonate.

În acest an,  ONG Mare Nostrum a identificat 62 de exemplare de delfini esuați pe litoralul românesc, dintre care 30% prezentau semne vizibile ale capturării în plasele de pescuit. În luna august, în 4 cazuri de eșuări, cauza moriții a fost prinderea accidentală în plasele de pescuit.

Acțiunile pescarilor și scafandrilor reprezintă o etapă crucială în ruperea cercului vicios al plaselor de pescuit abandonate în mediul marin. Colaborarea dintre acești doi factori cheie, sprijinită de raportarea și monitorizarea constantă, poate contribui semnificativ la protejarea biodiversității marine și a ecosistemului marin în ansamblul său. Este esențial ca aceste acțiuni să devină o inițiativă continuă și să ducă la schimbări palpabile în privința protejării mediului marin.”, a menționat Costin Timofte, coordonator Departament Conservarea Biodiversității.

Aceste acțiuni îndreptate către conservarea biodiversității marine reprezintă un îndemn pentru toți cei implicați în industria pescuitului, pentrua contribui activ la eliminarea plaselor de pescuit abandonate și la protejarea ecosistemului marin pentru generațiile viitoare.

Activitatea a făcut parte din cadrul proiectului Net FREE Black Sea 2.0 și este susținut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative”

Proiectul „Net free Black Sea” continuă eforturile ONG Mare Nostrum în direcția reducerii numărului de plase de pescuit care ajung în apele Mării Negre, dar si recuperarea celor care se găsesc deja acolo.

Related Articles

Back to top button