Actualitate

Zbor liber, pe mare

Când toamna mai golește plajele, iar turiștii sunt din ce în ce mai puțini, alți iubitori ai mării își iau în primire nisipul: sunt împătimiții sporturilor nautice care se pot desfășura pe suprafețe mari de apă și uscat, fără grija turiștilor care i-ar stânjeni. Iubitorii salturilor pe apa cu kiteul și-au dat întâlnire pe plaja din Constanța și au făcut spectacol.

Kitesurfing-ul este unul dintre sporturile nautice cu un ritm de dezvoltare foarte rapid şi cu o popularitate din ce în ce mai mare în România. Din multe puncte de vedere seamană cu schiul nautic, doar că în locul unei șalupe, sportivul este tras de un zmeu (kite) cu 50 km/h şi zboară, pentru câteva secunde, până la înălțimi de 10 metri.

Oficial sezonul estival s-a încheiat însă codul roșu la distracție de pe litoral abia acum începe. Lunile septembrie și octombrie sunt cele mai potrivite pentru sporturi nautice: pasionații acestor sporturi nu mai au parte de căldura din plin sezon, vântul este numai bun, iar pe plajă numărul turiștilor s-a diminuat substanțial.

Goran, kiter – E vreme bună, apa este bună are o culoare fantastică. Era și timpul să vină și vremea noastră și e bine că putem intra în apă fără să speriem oamenii.  Vântul vă este prielnic sau vreți mai mult? Noi am vrea mai mult.

Prețurile pentru un echipament complet de kitesurfing încep de la 1.000 de euro de euro, dar pot ajunge să coste cât o mașină. Zmeul costa minim de 500 de euro, placile încep de la 400 de euro iar vesta de salvare – 150 de euro. Plus dacă mai ai nevoie și de cursuri mai scoti din buzunar  câteva sute de euro. Vântul este însă gratis.

Răzvan Botea, instructor – Sunt foarte fericit bate vântul foarte tare, apa s-a golit, este numai bine, ne distrăm. Este timpul nostru din an. Marea este caldă, continuă vara. Sunt condițiile optime, vânt constant, marea nu este agitată.

Pe litoral sunt practic ultimile zile în care mai sunt deschise cateva terase și beach baruri. Asta în ciuda faptului că meterologii anunță încă vreme frumoasă, cu soare și temperaturi de peste 25 de grade Celsius, cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare.

Related Articles

Back to top button