Proiectul internațional E.T.E.R.I.A.
E.T.E.R.I.A. sau Îmbunătățirea Experiențelor Transfrontaliere care reconstruiesc interacțiunile artiștilor este proiectul internațional ce se derulează în aceste zile la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
“E puțin atipic față de proiectele cu care suntem obișnuiți. Noi organizăm ceea ce se cheamă o rezidență, așa e denumită în proiect, ceea ce înseamnă că timp de 10 zile vin colegii noștri care sunt parteneri în proiect din Grecia, din Macedonia de Nord, din Italia şi facem diverse activități culturale. În cadrul acestor activități pe care le desfășurăm în aceste 10 zile, oamenii vor cunoaște realitatea noastră, se pliază pe ea și inspiraţi de realităţile noastre, vor pune în practică, vor concepe un spectacol de teatru antic care se va desfășura, cu acordul Primăriei Constanța, la Termele Romane”, a mai spus Aurel Mototolea.
Prin proiectul de față, MINAC, în calitatea sa de partener al unui proiect european, are posibilitatea de a atrage, din nou, atenția, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea, un ținut al frontierelor și al răscrucilor de drumuri, o provincie multietnică ce merită a fi cunoscută și admirată de întreaga Europă.
“Împreună cu inițiatorii acestui proiect, Teatrul din Lecce și cu mulți alți parteneri, încercăm să organizăm și să creăm o piesă de teatru care, inspirată istoric, o să aibă loc în data de 23 septembrie, la Termele Romane. Acest eveniment are ca scop unirea și înțelegerea culturilor diferite. O să fie oameni de cetățenie ucraineană, turci, tătari, noi, bineînțeles, români și bineînțeles, toți invitații noștri din Italia și alte locuri, Tunisia. O să încercăm să găzduim tot acest eveniment cultural și să arătăm oamenilor ce se poate face de fapt, îmbinând istoria și teatrul”, spune Ingrid Petcu Levei.
E.T.E.R.I.A. își propune să reînvie teatrul antic, dar și să îl pună în prim-plan. Rezidența din România este intitulată răscruce de drumuri și granițe, iar în cursul lunii noiembrie este programată rezidența din insula Zakynthos, Grecia.
FABIO TOLEDI, COORDONATOR PROIECT- „ACEST EVENIMENT ESTE FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI, DEOARECE ESTE CEVA CE REPREZINTĂ RESTARTAREA CONEXIUNII DINTRE ARTIȘTI ȘI DIVERSE EXPERIENȚE. DE ASEMENEA VORBIM ȘI DESPRE APROFUNDAREA VALORILOR CULTURALE A LOCURILOR ÎN CARE AJUNGEM. ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ APROFUNDĂM ACEST LUCRU MAI ALES DUPĂ PERIOADA PANDEMIEI DE COVID-19, DAR ȘI DATORITĂ IZBUCNIRII RĂZBOIULUI. TOATE ACESTE SUNT ESENȚIALE ÎNTR-UN PROIECT EUROPEAN. SĂ DESCOPERI TOATE NIVELURILE DE CUNOAȘTERE ȘI DE CONEXIUNE DINTRE ARTIST ȘI ACTIVITATEA CULTURALA”.
Evenimentele programate la Constanța fac parte din acest amplu proiect internațional, derulat pe parcursul a 18 luni și care au prevăzut, de asemenea, rezidențe și activități desfășurate în localitățile Lecce (Italia), Zakynthos (Grecia) și Skopje (Macedonia de Nord).