Actualitate

Protest în vămi

Vămile de la granița cu Bulgaria au fost blocate. Fermierii au protestat împotriva importurilor de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a ridicat restricțiile pentru cerealele ucrainene, iar agricultorii bulgari, români, maghiari, polonezi și slovaci spun că le afectează vânzările. 

Autoritățile bulgare au informat structurile Poliției de Fronteră Române de la granița cu Bulgaria, respectiv Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Garda de Coastă, cu privire la faptul că, pe teritoriul Bulgariei se desfășoară proteste ale transportatorilor de cereale în mai multe puncte de trecere a frontierei, inclusiv de la Vama Veche și Negru Vodă. Traficul autoturismelor și al autocamioanelor prin Punctul de Frontieră Ruse, pe ambele sensuri, a fost restricționat de autoritățile bulgare. De asemenea, autoritățile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria pentru niciun tip de mijloc de transport, indiferent de categoria din care acestea fac parte, prin Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă.

Decizia fermierilor de a protesta a venit după ce Comisia Europeană a decis să ridice restricțiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci țări care se învecinează cu Ucraina, inclusiv România și Bulgaria.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea-soarelui din Ucraina, însă cu o condiție. Să nu împiedice tranzitul către alte țări. Măsura care a expirat pe 15 septembrie, a avut ca scop protejarea agricultorilor locali.

 

Related Articles

Back to top button