Actualitate

Atenție! Femeie din Tulcea, moartă din cauza intoxicației cu vaporii din vinul fermentat

O femeie de 74 de ani din Tulcea și-a pierdut viața intoxicată cu monoxid de carbon în beciul locuinței unde pregătea vinul aflat în fermentație, în timp ce soțul ei în vârstă de 85 de ani a ajuns la spital. Amândoi au fost găsiți inconștienți în beci. Salvatorii atrag atenţia că ne aflăm în plin sezon în care mustul începe procesul de fermentaţie, iar nu de puţine ori, oamenii cad victime intoxicaţiei de la aburii alcoolului.

Pompierii tulceni au dus o luptă contracronometru pentru salvarea celor doi soți găsiți inconștienți în beciul locuinței, intoxicaţi cu monoxid de carbon de la vinul aflat în fermentație. Un echipaj SMURD, două de la Serviciul Județean de Ambulanță și unul de descarcerare de la ISU Tulcea au intervenit pentru scoaterea celor două persoane. La scurt timp, bărbatul, de 85 de ani, și soția acestuia, de 74 de ani, care zăceau inconștienți, au fost extrași de pompieri și predați cadrelor medicale.

„În cazul femeii s-au început manevrele de resuscitare care din păcate nu au dat rezultate, victima fiind declarată decedată. Bărbatul a fost transportat la spital fiind inconștient, însă respira”, a declarat DANIEL NĂSTASE, purtător de cuvânt ISU Tulcea

Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de depistat şi, pentru că nu are miros sau culoare, în câteva minute poate deveni fatal. Pompierii recomandă prudenţă maximă pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciuri. Cea mai simplă metodă de a verifica prezenţa oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Dacă lumânarea se stinge înseamnă lipsa de oxigen și trebuie să părăsiți imediat încăperea.

„Astfel nu se permite intrarea în încăperi în care vinul fermentează, dacă nu există ventilație corespunzătoare. Dacă mergeți în astfel de încăperi, anunțați pe cineva, iar dacă suspectați că deja există o victimă, nu mergeți după ea pentru că vă expuneți pericolului.  Indicat este să apelați după ajutor, sunând la 112. Mai mult, sunt susceptibili de a se intoxica în beciurile unde fermentează vinul, cei cu probleme respiratorii și cardiace”, a declarat DANIEL NĂSTASE, purtător de cuvânt ISU Tulcea

Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa şi durerile de cap. Persoana care inhalează o concentraţie mare de gaz, poate deveni inconştientă, iar în câteva minute chiar deceda.

Related Articles

Back to top button