Administratie

Delegație ACoR, la Ministerul Educației! Ce declarații s-au făcut

Miercuri, 4 octombrie 2023, o delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, alături de doamna ministru Ligia Deca și domnul secretar de stat, Sorin Ion.
Întâlnirea a concentrat dezbateri pe baza Legii nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, care a intrat in vigoare începând cu data de 3 septembrie 2023.
Au fost discutate oportunitățile pe care reformele din noua Lege a învățământului preuniversitar le oferă elevilor din mediul rural, precum și despre demersurile pe care le face Ministerul Educației pentru elaborarea legislației secundare.
Doamna Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a solicitat reprezentanților Ministerului Educației, întregirea normelor de lucru pentru personalul auxiliar (bucătar și administrator învățământ preșcolar), punând în discuție situația grădinițelor din comuna Cumpăna unde aceste posturi sunt cu jumătate de normă cu toate că bucătarul deservește 100 de copii, iar administratorul 186 de copii. De asemenea, s-a solicitat suplimentarea numărului de consilieri școlari, în prezent există un singur astfel de post care deservește atât școala cât și două grădinițe, iar pentru numărul de 1400 elevi pe care îi are școala comunei Cumpăna, ar trebuie să existe 3 consilieri școlari. În ceea ce privește norma profesorului consilier școlar este cunoscut faptul că nu există posturi cu normă întreagă la toate școlile cu personalitate juridică.
Întâlnirea s-a concretizat în ideea că doar împreună putem face ca școala să răspundă nevoilor fiecărui copil, indiferent de zona în care acesta învață! Copiii din mediul rural au dreptul la o educație modernă, adecvată anului 2023.

Related Articles

Back to top button