Actualitate

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023: doi directori din județul Constanța finaliști la categoria Egalitate de Șanse

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023, organizată de AVE pentru al șaptelea an consecutiv, și-a desemnat câștigătorii aseară la Ateneul Român. Astfel, patru directori de școală din România care au transformat viețile elevilor, dar și școlile pe care le conduc au fost premiați pentru proiectele în care s-au implicat în anul școlar 2022 – 2023. Directorul Anului 2023 a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași.

Peste 200 de directori din toate județele țării s-au înscris anul acesta pentru una dintre cele patru categorii de premii: Inovare, Egalitate de Șanse, Antreprenoriat, precum și marele premiu, Directorul Anului 2023. Doi dintre directorii finaliști din acest an sunt din județul Constanța, ambii nominalizați la categoria Egalitate de Șanse: Natalia Palas de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol și Florin Miron de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Mangalia.

„Fiecare ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului ne demonstrează că în România există modele de leadership și antreprenoriat care reușesc să transforme educația. Fiecare director câștigător este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară, indiferent de problema pe care și-a propus să o rezolve. Fie că abordează fenomenul abandonului școlar, fie că se axează pe creșterea ratei de promovabilitate la examenele naționale, acești directori au nevoie atât de recunoașterea noastră, a societății, cât și de susținere și încurajare”, spune Silvia Toth, Director Programe Educaționale, AVE.

Pe scena Ateneului Român au urcat directori ale căror povești de succes au impact real în transformarea școlilor pe care le conduc și pot fi exemple de urmat. La categoria Antreprenoriat a fost premiată Diana Brătucu de la Școala Gimnazială „Traian” din Craiova (jud. Dolj), premiul pentru Inovare a fost câștigat de Vasile Benedek de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, (jud. Sălaj), iar cel pentru Egalitate de Șanse merge la Rosemarie Delia Cocoană de la Școala Gimnazială Eșelnița (jud. Mehedinți). Câștigătorii au fost selectați printr-un proces riguros în care au fost implicați peste 70 lideri din business și experți în educație.

„Fiecare dintre noi contribuie la viitorul copiilor noștri, fie că este conștient sau nu de asta, de aceea este important să acționăm împreună într-un efort coordonat. Misiunea AVE este de a aduce în același loc actori relevanți pentru domeniul educației și suntem recunoscători că avem peste 100 de ONG-uri partenere și peste 1.000 de lideri din business care se implică. Gala Premiilor pentru Directorii Anului își propune să aducă în jurul acestor lideri excepționali comunitatea de business, sectorul non-profit și instituțiile statului pentru că doar împreună vom reuși să ducem educația din România la următorul nivel”, declară Andreea Nistor, Director Executiv, AVE.

Pentru perioada 2022 – 2027, a obținut acreditări Erasmus+ cu o valoare de peste 200.000 de euro și  36 de profesori și 62 de elevi vor participa la schimburi de experiență în școli din străinătate. Printre alte reușite se află și accesarea proiectului „Școala în siguranță”, în valoare de aproximativ 132.000 euro și a proiectului „Hai afară la-nvățare!”, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, care-și propune abordarea predării la clasă printr-un mod creativ, folosind educația non-formală.

Directorii de școală câștigători sunt în continuare susținuți în procesul de transformare a unităților școlare pe care le conduc. Astfel, fiecare dintre ei va primi câte un premiu în valoare de 3.500 de euro, dar și un loc în Programul de Transformare a Școlilor din România, lansat în această toamnă de AVE. Mai mult, prin intermediul partenerilor Adservio și Kinderpedia vor putea să continue procesul de digitalizare al școlilor prin acces la una dintre cele două platforme online care le va asigura catalog electronic și vouchere pentru primul an de utilizare.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este la a șaptea ediție, iar acest eveniment devenit deja tradiție are rolul de a oferi sprijin și recunoaștere directorilor de școală, dar și să creeze un mediu în care educația să fie apreciată și valorizată, inspirând și mobilizând întreaga comunitate și lideri din diferite sectoare pentru a se implica în transformarea educației.

Related Articles

Back to top button