Actualitate

CONAF organizează dezbaterea publică pentru reducerea abandonului școlar ”Pactul pentru Tineri” în Râmnicu Vâlcea

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi,  26 octombrie 2023, la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 11:00, dezbaterea publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar „Pactul Pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom.

Abandonul școlar a atins cote alarmante în țara noastră, pe termen mediu și lung efectele majore ale acestui fenomen fiind resimțite de toți: societate în ansamblu, politician, angajator, individ. Diminuarea șanselor de a se integra pe piața muncii, dependența crescută de programele de întreținere și ajutor social, creșterea delincvenței juvenile sunt câteva dintre consecințele ratei de abandon școlar ridicate.

Județul Vâlcea se confruntă cu provocări demografice și sociale semnificative, precum un spor natural negativ (-1.232 în 2022) și un număr considerabil de șomeri (4.615 șomeri în 2022). Aceste realități aduc în prim-plan importanța și necesitatea eforturilor comune pentru a sprijini tinerii din județul Vâlcea să își continue educația și să aibă șanse mai bune pe piața muncii. Dezbaterile din cadrul programului “Pactul pentru Tineri” servesc ca platforme de colaborare și acțiune, reunind diferite părți interesate pentru a aborda aceste provocări și pentru a dezvolta soluții constructive.

CONAF subliniază importanța cooperării și a responsabilității comune în această luptă pentru reducerea abandonului școlar și face apel la toți cei implicați în educație, direct și indirect, să depășească barierele ideologice sau partizane și să se concentreze pe eforturi practice și durabile pentru dezvoltarea țării.

Demersurile pentru diminuarea abandonului școlar trebuie să fie unitare, structurate și subordonate unei strategii pe termen lung, indiferent de culoare politică, de pregătire sau de vârstă. Trebuie să înțelegem cu toții că avem o responsabilitate pentru cum se va dezvolta România în următorii ani, mai presus de simpatiile doctrinare și în spiritul datoriei față de țară. Demografic, suntem tot mai puțini. În prezent, în România, numărul salariaților este de aproximativ 4,3 milioane, iar cel al pensionarilor este de aproximativ 5,2 milioane. Această discrepanță duce la un raport de aproximativ un salariat pentru fiecare 1,3 pensionari, conform unei cercetări efectuate de APAPR. Prognozele indică în 2041 un raport de un salariat la 2,5 pensionari. Imaginați-vă că toate efectele abandonului școlar sunt ca o ramificație a unei plăgi care va cuprinde toate domeniile economice și sociale și oricât de sumbră pare comparația, efectele sunt devastatoare. Educația noilor generații, incluziunea fiecărui membru sau categorie socială, este unica șansă pentru România, de a rămâne la suprafața unor vremuri tulburi. Dacă rămânem încăpățânați în orgolii, de stânga sau de dreapta, de guvern sau de mediul de afaceri, nu întrevăd nicio rază de speranță pentru următorii ani, atât pentru noi ca indivizi și societate, cât și pentru urma pe care generația noastră o va lăsa pe traseul istoriei”, a declarat Cristina Chiriac, președintă CONAF.

Aceasta este a opta dezbatere publică organizată de CONAF în cadrul programului național “Pactul pentru Tineri”, după evenimentele anterioare desfășurate cu succes în județele Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Deva și Gorj. Ca o consecință a eforturilor concentrate, în anul școlar 2022-2023, în județul Iași, județul unde a avut loc prima dezbatere, în urmă cu 1 an, numărul elevilor care au abandonat școala a scăzut cu 37% comparativ cu anul școlar precedent.

Aceste rezultate pozitive demonstrează că schimbarea nu întârzie să apară acolo unde există colaborare, unitate și angajament comun al diferitelor părți implicate în procesul educațional. Colaborarea între instituțiile de învățământ, comunitatea locală, companii, organizațiile neguvernamentale și factorii de decizie politici este esențială pentru a oferi tinerilor accesul la educație incluzivă de calitate.

Toți cei care doresc să se implice, să participe la Pactul Pentru Tineri, sunt invitați să trimită un email la adresa rsvp@conaf.ro

Related Articles

Back to top button