Actualitate

Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei sunt înlocuite

Atenție! De la 01 ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei sunt înlocuite cu venitul minim de incluziune.

Începând cu data de 02.11.2023, se depun cererile, însoțite de documente justificative, pentru accesarea venitului minim de incluziune. Conform art. 3 alin. (1) și (2) din Legea 196/2016, venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, precum și pentru prevenirea riscului săraciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educațe și se compune din una sau mai multe din urmatoarele categorii de ajutoare financiare:

  • ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitatilor zilnice de viata;
  • ajutor pentru familia cu copii- ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în varsta de pâna la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de săracie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 01.01.2024, solicitanții care au domiciliul ori reședinta sau, după caz, traiesc în municipiul Constanța, trebuie să depună cu 60 de zile înainte de 01.01.2024, respectiv în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2023, la Direcția generală de asistență socială Constanța, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetațenilor straini sau apatrizi, precum și al persoanelor fară adăpost.

Formularele si informațiile referitoare la documentele justificative necesare în vederea accesării venitului minim de incluziune, modalitatea de depunere a cererilor, date de contact, vor fi postate atât pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța în domeniul dedicat „Venit minim de incluziune”, cât si la avizierul instituției, după data de 02.11.2023.

Mai multe detalii: http://www.primaria-constanta.ro/spas/arhiva/detalii-stire?nws=3026a571-8a60-65e9-84cc-ff0000670d49

Related Articles

Back to top button