Social/Economic

Cine arde frunzele uscate în curte riscă amenzi usturătoare

Fără frunze și alte resturi vegetale arse! Românii care stau la curte riscă amenzi usturătoare dacă nu țin cont de prevederile Legii Compostului prin care se interzice arderea frunzelor uscate în propria curte. Autoritățile consideră că fumul este nociv pentru mediu și că aceste deșeuri pot fi reciclate foarte ușor. Vecinii pot sesiza atunci când o persoană din imediata apropiere a locuinței arde frunzele în curte.

În perioada de primăvară și toamnă, mulți proprietari de case fac curățenie în grădini, strângând frunzele și alte resturi vegetale, pe care obișnuiau să le ardă. O dată cu implementarea Legii Compostului, acest obicei a devenit interzis. Legea a fost introdusă în legislație de peste doi ani și impune interdicția arderii frunzelor uscate în curțile proprii, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale. Această măsură are ca scop protejarea mediului înconjurător și prevenirea poluării aerului.

”Conform oug 92 privind regimul deșeurilor până pe 31 decembrie 2023 primăriile trebuie să asigure colectarea separată a biodeșeurilor și să se preocupe de reciclarea acestora. Cetățenii trebuie să colecteze separat, să le depună în spațiile indicate de UAT-uri sau să le predea către operatori autorizați + se recomandă să se încurajeze compostarea acestor tipuri de deșeuri în curți cel puțin la sate sau la case unde există un pic de teren și se poate realiza acest lucru”, a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța 

Cetățenii care locuiesc la curte și se întreabă ce vor face cu frunzele care împânzesc curtea trebuie să cunoască legislația. În acest context, legea prevede implementarea sistemului de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. La Constanța, implementarea acestui sistem de către autorități mai durează.

”Noi suntem în delegare la ora asta, mai durează vreo lună două până dăm câștigătorii. Depinde de contestațiile pe care le avem și după aceea avem inclusiv recipienți pentru strângerea compostului în special în mediul rural + trebuia să se pună de mult îm aplicare dar dacă nu ai facilitățile cu care să le faci degeaba avem legi. Noi suntem cam al 9-lea județ care implementăm sistemul pe ADI + până se va implementa ce ar trebui să facă cei care stau la curte? Fiecare Primărie este responsabilă de activitatea pe care o are sau au serviciu proproiu asa cum este cernavodă care prestează și pentru alte două, trei localități”, a declarat Victor Manea, președinte ADI Dobrogea 

Cu toate acestea, mulți dintre românii care locuiesc la curte nu sunt conștienți de această lege, iar acest lucru îi pune în pericol de a primi amenzi usturătoare. În cazul persoanelor fizice, amenzile variază între 400 și 800 de lei, în timp ce persoanele juridice sunt sancționate cu suem de până la 20 de mii de lei. Legea are ca scop promovarea unui mediu mai curat și mai sănătos, precum și respectarea normelor europene privind gestinarea deșeurilor biodegradabile.

Related Articles

Back to top button