Actualitate

Microciparea reprezintă o măsură esențială în gestionarea responsabilă a populației de animale fără stăpân și în prevenirea problemelor asociate cu aceasta

Microciparea reprezintă o măsură esențială în gestionarea responsabilă a populației de animale fără stăpân și în prevenirea problemelor asociate cu aceasta. Iată cum contribuie această măsură la rezolvarea acestei probleme:

Identificare individuală: Microciparea permite identificarea unică a animalelor, ceea ce facilitează reîntoarcerea lor la proprietari în cazul în care se pierd.

Reducerea abandonului: Posibilitatea de a identifica proprietarii responsabili încurajează oamenii să nu abandoneze animalele de companie.

Facilitarea adopțiilor: Adăposturile publice și organizațiile pentru protecția animalelor pot folosi microciparea pentru a urmări istoricul medical și comportamental al animalelor, facilitând adopțiile responsabile.

De asemenea, în scopul informării corecte a proprietarilor de câini, reamintim și obligațiile legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor, după cum urmează:

Microciparea căinilor cu stăpân este obligatorie prin OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă îndatorirea legală această procedură este și utilă.

Proprietarii au obligația de a-și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate.

Vă redăm cu titlu de exemplu cazul unui cățel în vârstă de 11 ani preluat din zona Faleză Nord din municipiul Constanța și care a ajuns la familia lui, doar pentru că a fost microcipat. După numai 5 zile de stat în adăpostul public al municipalității, Rex a reușit să-și revadă stăpânii. Reprezentanții Adăpostului public de animale abandonate din Constanța au putut accesa baza de date și au reușit să îi contacteze pe proprietari.

Vă rugăm să rețineți! Solicitarea unui cățel din adăpost se poate face imediat ce patrupedul a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării.

Câinii sunt încredinţaţi numai după ce au fost consultaţi de medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare.

Mai multe detalii puteți obține de la personalul de specialitate din cadrul Adăpostului public pentru animale abandonate din municipiul Constanța, strada Câmpul cu Flori nr.11 fostă Vârful cu Dor nr.5. la numărul de telefon: 0733045213.

Totodată, vă reamintim că: abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune și este sancționat conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.

Related Articles

Back to top button