Administratie

Spitalul de Pediatrie ”Mama și Copilul”, încă un pas spre implementare

Consiliul Județean Constanța continuă demersurile în cadrul proiectului spitalului de pediatrie Mama și copilul. După multe eforturi, contestații și blocaje, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis decizia sa cu privire la contestațiile formulate împotriva rezultatului procedurii de achiziție. Astfel, cele cinci firme asociate care au câștigat proiectul rămân în picioare, iar administrația județeană poate semna contractul, ca mai apoi să fie emis ordinul de începere pentru serviciile de proiectare și execuție.

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța pot răsufla ușurați. Proiectul privind construirea Spitalului de Pediatrie Mama și Copilul avansează, iar veștile sunt bune. În luna aprilie 2023, instituția a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții. Valoarea achiziției este de peste 430 de milioane de lei, fără TVA. O asociere de firme a câștigat contractul, iar ulterior alte două firme au depus contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

”Partea de evaluare a ofertelor a celor cinci oferte primite a fost finalizată încă din septembrie de către CJ, iar toți cei cinci ofertanți au depus oferte tehnice conforme, deci nu au fost descalificări, diferența făcând-o valoarea ofertei, compania cu prețul cel mai scăzut fiind cea câștigătoare a contractului. Din septembrie și până acum ne-am confruntat cu aceaste două contestații”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJ Constanța 

La începutul acestui luni, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestațiile celor două firme, astfel, licitația a fost deblocată, iar Consiliul Județean poate semna contractul.

”Cele doua companii care au formulat aceste contestații au depus și o cauțiune de două milioane de lei, și că avem posibilitatea de a executa această cauțiune. În momentul în care vom primi decizia oficială de respingere a contestațiilor de la cnsc vom proceda imediat la semnarea contractului și la emiterea ordinului de începere”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJ Constanța 

Întregul obiectiv de investiții ar trebuie să fie finalizat în luna iunie a anului 2026. Spitalul de pediatrie de la Constanța a fost tăiat însă de la finanțare din PNRR, după ce Comisia Europeană a dispus ajustarea fondurilor prevăzute prin acest program, în domeniul sănătăţii. Proiectul însă merge mai departe.

”Până în acest moment nu avem nicio înștiințare din partea Guvernului cu privire la finanțare și suțin încă o dată că Ministerul Sănătății și Guvernul ar trebui să-și revizuiască lista neagră de proiecte din domeniul sănătate fluturată cu atâta ușurință de Comisia Europeană în așa zisa negociere a PNRR”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJ Constanța 

Investiția în structura de sănătate județeană va beneficia de un număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi,  pentru ATI  – 39 paturi, două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli,  Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU  Obstetrică/Ginecologie.

Related Articles

Back to top button